Kuolettava kivisade sinkosi päänkokoisia murikoita puolen kilometrin päähän rusikoiden rakennuksia ja autoja – katso videolta poikkeuksellisen onnettomuuden tuhoja

Kuolettava kivisade roiski pääkokoisia kiviä puolen kilometrin päähän kolhien rakennuksia ja autoja Jyväskylässä – katso räjäytysonnettomuuden tuhoja 1:41
Poliisin ottamat valokuvat todistavat kivikuuron aiheuttamia tuhoja räjäytystyömaan lähistöllä.

Mursketyömaan hallitsematon räjäytys sinkosi parin kilon painoisen kivenmurikan satojen metrien päähän omakotitalon katon läpi. Kivet vaurioittivat myös lähistöllä sijaitsevaa hallirakennusta ja kolmea autoa.

Tapaus sattui helmikuussa 2021 Jyväskylässä.

Omakotitalossa asuva nainen havahtui kahteen kovaan kolahdukseen, jotka kuuluivat talon katoilta. Hän kertoi äänistä miehelleen, joka oli kolahdusten aikaan lumitöissä kuulosuojaimet korvillaan.

Puolen kilometrin päässä sijaitsevalla mursketyömaalta oli kuulunut vaimon mukaan kova räjäytys.

Pariskunta kapusi ullakolle, josta he löysivät talonsa katon läpi syöksyneen kiven. Noin 1,5–2 kilon painoinen kivi oli jäänyt kiinni katon sisäpaneeleihin ja levittänyt tiilimurskaa ullakkohuoneen lattialle.

"Kuolettava kivisade"

Viitisen minuuttia ennen räjäytystä läheiseen hallirakennukseen töihin mennyt mies havahtui niin ikään taivaalta putoilevien kivien kolinaan. Kivet sinkoilivat rakennuksen seiniin, oveen ja ränneihin.

Samoin kivet olivat vaurioittaneet kolmea autoa, jotka oli pysäköity hallirakennuksen pihaan.

Mies löysi talon ympäristöstä kymmeniä tai jopa satoja erikokoisia kiviä. Osa niistä oli varsin suurikokoisia, noin 30 senttimetrin levyisiä.

Mies arvioi, että jos olisi saapunut hallille viittä minuuttia myöhemmin, hän olisi joutunut mahdollisesti kuolettavaan kivisateeseen.

Räjäytystyömaalta oli matkaa hallin pihaan 600 metriä ja omakotitalolle 460 metriä.

Huolellisuusvelvoite

Mursketyömaasta ja sen räjäytyksistä vastaava yritys korvasi kaikki ympäriinsä lennelleiden kivien aiheuttamat taloudelliset vahingot. 

Syyttäjän mukaan hallitsematon räjäytys vaaransi ainakin viiden lähistöllä työskennelleen henkilön terveyden. Lisäksi vaarassa olivat muut alueella liikkuneet henkilöt, kuten vieressä kulkeneen yleisen tien käyttäjät.

Syyttäjä vaati yrittäjälle kuitenkin rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, räjähderikoksesta ja yleisvaaran tuottamuksesta. Räjäytyksistä vastannut yrittäjä kiisti syytteet.

Keski-Suomen käräjäoikeus totesi yrittäjän syylliseksi työturvallisuusrikokseen, muut syytteet oikeus hylkäsi.

Oikeus piti mahdollisena, että kivien lentäminen johtui ennalta-arvaamattomista ja yllättävistä tekijöistä, joihin yrittäjä ei voinut varautua. Vaikka oikeus löysi yrittäjän toiminnasta pieniä puutteita, ne eivät kuitenkaan oikeuden mielestä aiheuttaneet vahinkoa.

Oikeus kuitenkin katsoi, että yrittäjällä oli räjäytystyön johtajana korostunut huolellisuusvelvoite. Lisäksi hänellä oli ollut aiempikin kivien sinkoiluonnettomuus, joka sekin antoi syyn suhtautua alan sääntöihin erityisen huolellisesti.

Näistä johtuen oikeus katsoi, että yrittäjä syyllistyi työturvallisuusrikokseen huolimattomuuttaan.

Käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan miehen 15 päiväsakkoon, josta tälle kertyy maksettavaa 795,00 euroa

Lue myös:

    Uusimmat