Ihastuneen kaupunginjohtajan sadat asiattomat viestit ajoivat naisalaisen sairauslomalle – "Olet tosi kaunis, ylikaunis"

Ikaalisten kaupunginjohtajana toiminut mies häiriköi naisalaistaan suurella viestimäärällä pääasiassa iltaisin, öisin ja vapaa-ajalla. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin.

Tapahtumat ajoittuvan noin yhdeksän kuukauden ajalle vuosille 2020 ja 2021. 

Epäasiallisten yhteydenottojen taustalla oli Ikaalisten kaupunginjohtajana tapahtuma-aikaan työskennelleen miehen ihastuminen alaiseensa. Nainen oli hiljattain aloittanut johtotehtävissä kaupungissa.

Oikeuden mukaan mies oli muutamien kuukausien aikana yhteydessä naisalaiseensa siviilipuhelimestaan yli tuhannen viestin ja 66 puhelun verran. Yhteydenotot tapahtuivat pääosin työajan ulkopuolella.

Viesteissään mies kertoi muiden muassa vapaa-ajan tekemisistään, kehui naisen ulkonäköä ja pyrki henkilökohtaiseen kanssakäymiseen naisen kanssa.

– Oletko koskaan ajatellut, kuinka ihanaa meillä olisi, jos en olisi naimissa, mies tiedusteli naiselta eräänä yönä.

– Olet tosi kaunis, ylikaunis.

Nainen jätti vastaamatta suurimpaan osaan yhteydenotoista.

Kaupunginjohtaja irtisanoutui

Nainen kärsi esimiehensä lähentymispyrkimyksistä ja kertoi pyytäneensä tätä useita kertoja lopettamaan. Hän oli myös hakeutunut useita kertoja työterveyteen tilanteen ahdistavuuden takia.

Nainen kertoi, että eräissä juhlissa kaupunginjohtaja hiplasi häntä sopimattomasti. Tästä oikeus ei löytänyt näyttöä. Oikeus ei myöskään löytänyt näyttöä syyttäjän väitteestä, että mies olisi häirinnyt alaistaan seksuaalisesti.

Kaupunginjohtajan ja hänen alaisensa tulehtuneita välejä pyrittiin myös sovittelemaan työyhteisön sisällä järjestetyssä sovittelussa. Lopulta kaupunginjohtaja irtisanoutui tehtävistään.

Oikeudessa mies myönsi ihastuneensa alaiseensa mutta kertoi, että pyrki kaikin tavoin pääsemään eroon tunteistaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että mies toimi kuitenkin tekoaikaan kaupunginjohtajan virassa ja siinä asemassa hänen piti käsittää, että tuhannen työhön liittymättömän viestin lähettäminen alaiselle tämän vapaa-aikana ei ollut asiallista. Oikeuden mukaan jatkuva viestitulva johti lopulta siihen, että naisalainen jäi sairauslomalle.

Oikeus tuomitsi Ikaalisten ex-kaupunginjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon, josta hänelle kertyy maksettavaa 1 560 euroa. 

Lisäksi oikeus määräsi miehen korvaamaan uhrilleen kärsimys- ja haittakorvauksia 2 000 euroa ja ansionmenetyksestä 3 500 euroa. Kun päälle lasketaan miehen maksettavaksi lankeavat uhrin oikeudenkäyntikulut ja muut kulut, 46-vuotiaan miehen maksettavakseen kertyy yhteensä yli 13 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat