Vesivek saanut yli kymmenen yhteisösakkoa kymmenen vuoden aikana – nyt sakko tuli alihankkijan työntekijän pudottua keskeneräisiltä telineiltä

Vesivekin toimitusjohtaja suhteuttaa yhteisösakkojen määrää siihen, että yhtiö tekee vähintään 15 000 remonttia vuodessa.

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut kattoremontteja tekevän Vesivek Oy:n yli 15 000 euron yhteisösakkoon, kertoo työsuojeluviranomainen. Lisäksi yhtiön yksikönjohtaja ja telinetyönjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Jutussa oli kyse yhteisestä rakennustyömaasta, jolla alihankkijalle työskennellyt putosi keskeneräiseltä työtelineeltä maaliskuussa 2021.

Työsuojeluviranomaisen tutkinnassa havaittiin, että Vesivekin rakentamat telineet olivat työtapaturman aikaan keskeneräiset. Lisäksi todettiin, ettei alihankkijan edustajille ollut kerrottu telineiden keskeneräisyydestä.

Käräjäoikeus katsoi, ettei telineitä tarkoituksella luovutettu keskeneräisenä alihankkijan käyttöön, mutta Vesivek laiminlöi velvoitteitaan, kun ei huolehtinut esimerkiksi sille kuuluvasta tiedon kulun järjestämisestä.

Tilanne puolsi tuntuvaa yhteisösakkoa

Vesivek teki työtapaturman jälkeen ohjeistuksen alihankkijoiden informoinnista yhteisillä rakennustyömailla. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt yhteisösakon tuomitsemista kohtuuttomana, koska Vesivekin telineissä ja niiden käyttöönotossa oli havaittu valvonnassa useita samankaltaisia puutteita ennen ja jälkeen työtapaturman.

Työsuojeluviranomaisen mukaan käräjäoikeus katsoi, että tilanne puolsi tuntuvaa yhteisösakkoa, koska yhtiö oli viimeisen kymmenen vuoden aikana tuomittu yhteisösakkoon 11 kertaa ja työsuojeluviranomainen oli antanut yhtiölle useita kehotuksia ja toimintaohjeita telineistä.

Vesivekin toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki ei keskiviikkona osannut sanoa, valittaako yhtiö tuomiosta. Vesivekin vuosien varrella saamien yhteisösakkojen määrään hän totesi, ettei tapahtumia kiistetä, mutta huomautti Vesivekin tehneen kymmenen vuoden aikana "huomattavan määrän remontteja, vuosittain vähintään 15 000".

Muutoin hän viittasi Vesivekin toukokuiseen tiedotteeseen, jossa yhtiön sanottiin ryhtyneen korjaustoimiin aina virheiden ilmettyä, tehostavan tarkastuksia ja ottavan vielä tiukemman linjan turvallisuuspuutteita kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat