Varakas ikämies haali töihin 30–45-vuotiaita naisia vastaanottokeskuksesta – kouri rintaa ja vaati alastonsiivousta minkkiturkissa

Maahanmuuttajanainen löysi vastaanottokeskuksen seinältä ilmoituksen, jossa haettiin 30–45-vuotiaita naisia töihin. Työpaikka paljastui täysin asiattomaksi.

Ilmoituksen takana oli varakas ikämies, joka etsi naisia erilaisiin kotihommiin avuksi. Kun nainen oli kirjoittanut työsopimuksen, 78-vuotias mies alkoi käyttäytyä hävyttömästi häntä kohtaan. 

Mies pyysi naisen riisumaan vaatteensa ja siivoamaan pelkässä minkkiturkissa. Kun nainen ei suostunut, hän sai seuraavalla kerralla kuulla, ettei sovi kyseiseen työhön ja on tullut Suomeen Afrikan viidakosta elämään yhteiskunnan rahoilla.

Vuoropäivinä mies pyyteli ja sitten taas vaati naiselta alastonsiivousta.

Mies puhui naiselle asiattomasti kysellen, oliko tämä koskaan työskennellyt prostitoituna.  Hän haukkui naisen ulkonäköä ja sanoi, ettei yksikään mies voisi pitää tätä viehättävänä.

Lisäksi mies kosketteli naista sopimattomasti, halvensi tätä muilla tavoilla ja kouraisi rinnasta.

Nainen tunsi olonsa uhatuksi

Nainen yritti selvitä tilanteesta sovinnolla. Hän totesi miehelle useita kertoja olevansa siivooja eikä strippari.

Töiden jälkeen nainen oli kuitenkin niin ahdistunut, että se huomattiin myös vastaanottokeskuksessa. Nainen kertoi vastaanottokeskuksen työntekijälle, että mies oli solvannut häntä alusta saakka rasistisesti ja tehnyt erilaisia seksuaalisia ehdotuksia.

Kun mies väitti naiselle, että tämän kuuluisi työntekijänä totella kaikkia hänen vaatimuksiaan, nainen tunsi olonsa niin uhatuksi, että päätti irtisanoutua työstään.

Tapahtumat ajoittuvat marras-joulukuulle 2020.

Mies kiisti rikokset

Oikeudessa 78-vuotias mies kiisti kaikki rikokset. Omasta mielestään hän ei syrjinyt ketään hakiessaan töihin vain naisia, koska hänen kokemuksensa mukaan miehet eivät pysyneet töissä pitkään ja työtehtävät olivat esimerkiksi paitojen silittämistä ja napin ompelemista.

Rinnasta puristaminen oli miehen mukaan vahinko, kun hän oli yrittänyt panna pinssin siivoojan rintaan. Mies kiisti solvanneensa naista tai esittäneensä halventavia kommentteja tai tomineensa muutenkaan epäasiallisesti.

Oikeus kuuli kuitenkin todistajaa, jolle mies oli itse kertonut taputelleensa työntekijäänsä "tissille" ja pyytäneensä tätä esittelemään turkkeja alasti.

Todistajan mukaan mies pyysi häntä etsimään haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä töihin ja tarjosi näille palkkaa, jolla ei tule toimeen.

Oikeus määräsi tuntuvat sakot

Helsingin käräjäoikeus katsoi 78-vuotiaan miehen syylliseksi työturvallisuusrikokseen, työsyrjintään ja seksuaalisesta ahdisteluun. Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, josta tälle kertyy maksettavaa peräti 108 900 euroa.

Mies valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, joka ei myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa.

Lue myös:

    Uusimmat