Aamusta iltaan töitä painanut Sarah stressasi itsensä psykoosiin: "Sitä ajattelee, ettei se koskaan tapahdu itselle"

Miksi ihminen menee psykoosiin? 4:29
Katso myös: Miksi ihminen menee psykoosiin? Miksi se voi tapahtua?

Sarah Tait ei kyennyt hidastamaan, vaikka liian kova työtahti vaati jo verojaan. Lopulta nainen vajosi psykoosiin viideksi päiväksi.

Häiden, työn ja kodinoston aiheuttama stressi olivat Sarahille liikaa. Sarah Tait, 33, sairastui psykoosiin stressaavan elämänvaiheen vuoksi, kertoo Metro.

– Sitä ajattelee, ettei se koskaan tapahdu itselle. Ihmiset saattavat jopa kuunnella [minua] ja ajatella "ei se koskaan tapahdu minulle". Mutta se voi tapahtua ehdottomasti kenelle tahansa, Sarah kuvasi työpaikkansa videolla.

Ei pitänyt taukoa, vaan eli työlle

Pankissa työskentelevä Sarah ei pitänyt taukoja, vaan painoi sen sijaan jatkuvasti pitkää päivää. Hän tarkisti sähköpostit ensimmäiseksi aamulla ja viimeisenä illalla. Nukkuminenkin oli huonoa.

– Minulla oli hyvin epäterve suhde työhön, brittinainen kertoo.

Työelämän lisäksi Sarah oli juuri ostanut ensimmäisen omistusasuntonsa; sen lisäksi hän järjesti unelmahäitä ja häämatkaa Italiaan.

– Välitin kaikesta, kaikista pienimmistäkin yksityiskohdista. En jättänyt yhtäkään kiveä kääntämättä. En huomannut, miten kovaa painetta aiheutin itselleni. Olin aina ollut järjestelmällinen ja kaiken kukkuraksi myös pieni perfektionisti.

"Fyysisesti tunsin poksahduksen päässäni"

Vuonna 2018 Sarah avioitui miehensä kanssa; häämatkaa vietettiin Italiassa. Sarah koki olevansa tyhjä ja tarkoitukseton nyt, kun häästressi oli ohi. Hän kuitenkin kieltäytyi tunnistamasta uupumisen merkkejä; sen sijaan Sarah palasi matkalta suoraan töihin, kertoo Wales Online.

Viimeinen pysäkki tuli tammikuussa 2019. Sarah oli voinut koko päivän huonosti. Hän tunsi olevansa kuin humaltunut. 

– Illalla menin mieheni luo ja sanoin, että en todellakaan voi hyvin, en usko, että selviän asioiden kanssa kuten normaalisti. Sitten romahdin, ja fyysisesti tunsin poksahduksen päässäni.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Psykoosiin viiden päivän ajaksi

Tämän jälkeen hän vajosi psykoosiin viiden päivän ajaksi. Psykoosissa Sarah ei nukkunut; hän koki harhoja ja esimerkiksi uskoi olevansa koomassa tai sairastuneensa aivokasvaimeen. Hän uskoi sekä voittaneensa lotossa että saavansa televisiosta viestejä "tehtävästä", joka hänen tulisi suorittaa.

Paniikkikohtauksia tuli kymmeniä päivittäin. Lopulta Sarah ei enää kyennyt puhumaan; sen sijaan hän kirjoitti pitkiä tekstejä.

– Yhdessä vaiheessa vakuutin itseni siitä, että minulla oli rintasyöpä, toisella kerralla aivokasvain. Luulin jopa olevani raskaana. Muistan, että kirjoitin mieheni puhelimeen "varmista, että pelastat minut, et vauvaa", Sarah muistelee.

Sarahin äiti ja mies ymmärsivät, että jokin on vialla. Sarah toimitettiin hoitoon.

Katso myös: Tällaisia ovat psykoosin oireet. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat psykoosin oireet 3:54
Psykoosiin vajotessaan ihminen muuttuu. Psykoosin oireet ovat moninaisia: tavallisin niistä on äänten kuuleminen.

Auttaa nyt muita: "Mitä tahansa koetkin, voit selvitä siitä"

Psykoosin aiheuttivat stressi ja unenpuute. Sarah toipui tapahtuneesta lääkityksen tuella. Hän joutui lopulta olemaan puoli vuotta pois töistä. 

Vasta pysähdyttyään Sarah ymmärsi kamppailleensa ahdistuksen, stressiin ja itsetuntonsa kanssa jo pitkään.

–Viestini on, että se voi tapahtua kenelle tahansa, mutta sen voi myös estää tutkimalla omaa vointiaan ja omaamalla hyvät rutiinit, Sarah sanoo.

Sarah joutui kohtaamaan aiemman työtahtinsa ja miettimään, miten vastaava voitaisiin tulevaisuudessa estää. Nyt hän on sitoutunut huolehtimaan mielenterveydestään.

Sarah pitää nyt työpaikallaan seminaareja ja haluaa auttaa muita henkisen hyvinvoinnin kanssa.

– Uskon myös, että mitä tahansa koetkin, voit selvitä siitä.

Katso myös: Psykoosista toipuminen vie aikaa: "Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle" 

"Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle" 2:27

Lue myös:

    Uusimmat