Suunnitelmissa hengähdystauko? Asiantuntijat kertovat, mikä päivä on paras valinta vapaapäiväksi

Työuupumuksen merkit 6:56
Oletko jo liian väsynyt? Tällaisia ovat työuupumuksen merkit!

Jos voit valita vapaapäiväsi vapaasti, valitse näistä vaihtoehdoista – se tuo eniten etua!

Niin sanottu mielenterveysvapaa on jo pitkään ollut puheenaihe Yhdysvalloissa. Ajatuksena on, että mielenterveyden vuoksi tulisi voida ottaa vapaata, jotta ongelmat eivät kärjistyisi. Mutta tiedätkö, millainen vapaapäivä toisi parhaat hyödyt? 

Mikäli sinulla on mahdollisuus vain pieneen hengähdyshetkeen, kannattaa valita vapaapäivistä niin sanotusti paras, vinkkaa Huffington Post.

Älä valitse keskiviikkoa

Vaikka yhden päivän vapaa ei toki korjaa työstressiä ja kiireen aiheuttamia ongelmia, oleellista on, mihin vapaapäivänsä sijoittaa. Tauko esimerkiksi keskiviikkona ei nimittäin välttämättä kannata.

– Et välttämättä saa täyttä vapaapäivää, koska palaudut edellisestä päivästä, mutta myös varaudut seuraavaan, valmentaja ja sosiaalityöntekijä Melody Wilding kuvailee.

Paras vapaa on "viikonlopun jatke"

Myös psykologi Lisa Orbé-Austinin mukaan parasta olisi keskiviikon sijaan valita maanantai tai perjantai.

Näin vapaapäivä on ikään kuin viikonlopun jatke – jos tekee töitä maanantaista perjantaihin –, jolloin siihen on helpompaa suhtautua vapaapäivänä. Pitkän viikonlopun aikana on myös helpompaa unohtaa työasiat.

Muitakin vaihtoehtoja on

Asiasta voidaan toki olla montaa mieltä; esimerkiksi työpaikan dynamiikka ja ilmapiiri vaikuttavat siihen, mikä päivä on vapaista "paras". Lisäksi Teksasin yliopistossa työskentelevä Dawna Ballard kertoi vuonna 2018, että keskiviikko on nimenomaan paras päivä vapaa-ajalle – se nimittäin rikkoo työviikon kaavaa!

Vuoden 2017 selvityksen mukaan täydellisen loman kesto puolestaan olisi noin kahdeksan päivää. Selvityksessä reissaajat nimittäin olivat onnellisimmillaan kahdeksantena lomapäivänään!

Käytä vapaapäiväsi näin

Oli vapaapäivä sitten missä kohtaa viikkoa vain, Orbé-Austinin mukaan tärkeintä on tehdä siitä merkityksellinen.

– Jos vain katsot Netflixiä koko päivän, ei se paranna asioita, hän muotoilee.

Vapaapäivänä kannattaa keskittyä omaan hyvinvointiin ja omiin tarpeisiin. Löydä aikaa harrastukselle, josta nautit ja joka auttaa pysymään kiinni tässä hetkessä; voit myös esimerkiksi treenata tai käydä hieronnassa. Se voi auttaa stressiä ja kireyttä sulamaan pois.

Katso myös: Mitä tarkoittaa burnout?  Mistä sen voisi tunnistaa? Katso asiantuntijan vinkit:

Lue myös:

    Uusimmat