Työnantajien migreenitietous voisi vähentää sairastavuutta

Migreeniä sairastavat eivät aina itse tunnista migreenikohtauksen laukaisevia tekijöitä eivätkä työnantajat tiedä sairaudesta usein riittävästi tukeakseen työntekijöitään.

Migreeniä sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista. Migreeni on yleisin työikäisen neurologinen sairaus ja yleisintä parhaassa työiässä olevilla.

Laukaisevat tekijät usein hallittavissa

Usein migreeniongelmat tulevat esiin vasta runsaiden sairauspoissaolojen ja työterveyskeskustelun muodossa. Työntekijän kannattaisi kuitenkin tuoda asia esiin itsenäisesti työterveyshuollossa - etenkin, jos keskusteluun työpaikalla on kynnys.

Suomen Migreeniyhdistys koettaa jakaa migreenitietoutta, jotta kohtauksia voidaan ennaltaehkäistä työssä ja arjessa.

Migreenin laukaisevia tekijöitä on nykyaikaisessa työssä paljon. Työolosuhteita muuttamalla monista kohtauksen laukaisevista tekijöistä voitaisiin päästä eroon.

– Hankalat altisteet migreenipotilaille ovat usein sellaisia, millä joka tapauksessa työntekijöiden työhyvinvointia ja työssä jaksamista parannettaisiin. Tällaisia ovat muun muassa tauotukset, työolosuhteet, valaistus, ilman lämpötila ja työasennot, työterveyshoitaja Leena Tahvanainen kertoo.

Työnantaja avainasemassa

Avainasemassa olosuhteiden parantamisessa ovat työnantajat, koska työntekijöiden on yleensä hankalaa tuoda ongelmaa esiin oma-aloitteisesti erottautumatta joukosta.

– Tietysti voi sitten yleisesti kysellä. Eihän tarvitse välttämättä kysyä sairauslähtöisesti, Työantaja voi kysyä, onko jotain mitä voitaisiin tehdä toisin, voidaanko työvuoroja suunnitella eri lailla tai onko jotain erityisiä stressinaiheita, työterveyshoitaja Leena Tahvanainen jatkaa.

Migreenikohtaukset saattavat pahimmillaan kestää useita päiviä. Oireiden vahvuuden mukaan migreenin aikana työteho joko laskee tai työnteko estyy esimerkiksi pahoinvoinnin vuoksi kokonaan.

Migreenituntemusta lisäämällä tapauksia olisi helpompi hoitaa oikein ja ennaltaehkäistä.

Omakohtainen kokemus saa ymmärtämään

Migreeneihin erikoistuneen neurologin mukaan silloin, kun esimies itse sairastaa migreeniä tai hänen lähipiirissään on migreeniä sairastava henkilö, ymmärretään työntekijöiden tilannetta hyvin. Muulloin tilanne on usein työntekijän kannalta vaikea.

– Se saattaa vaikuttaa työhaastattelutilanteessa siten, että otetaanko töihin vai ei. Työsuhteen aikana asian ilmaantuminen voi myös vaikuttaa suhtautumiseen aika voimakkaasti, neurologi Markku Nissilä sanoo.

Migreenipotilaat kertovat harvoin sairaudestaan työpaikalla ennakkoluulojen pelossa. Moni on jopa valinnut uransa yrittäen välttää migreenin laukaisevia tekijöitä.

– Kyllä näin valitettavasti on tapahtunut monen potilaan kohdalla, koska migreeni voi reagoida esimerkiksi epäsäännöllisiin työaikoihin, jolloin kannattaa välttää esimerkiksi suurinta osaa terveydenhoitoalan töistä ja vuorotyötä. Tämä vaikuttaa monessakin suhteessa ihmisen elämään myös henkilökohtaisessa elämässä. Saatetaan jopa olla vapaaehtoisesti tai sitten migreenin pakottamina lapsettomiakin, Nissilä jatkaa.

Tutkimusta ja tietoa

Suomen Migreeniyhdistys koettaa jakaa migreenitietoutta, jotta kohtauksia voidaan ennaltaehkäistä työssä ja arjessa. Lisää oireista ja laukaisevista tekijöistä löytyy yhdistyksen juuri julkaisemilta verkkosivuilta Migreeni ja työelämän triggerit

Vasta valmistuneessa tutkimuksessa kysyttiin migreeniä sairastavilta heidän havainnoistaan sairaudesta ja siihen altistavista tekijöistä sekä heidän saamastaan hoidosta.

Lue myös:

    Uusimmat