Työhousut paljastivat Mintun laihtuneen vahingossa 20 kiloa – laskurilta karu tuomio: ”Kiikutin vaa’an roskiin”

Turkulainen Minttu laihtui fyysisen työn seurauksena lähes 20 kiloa kuin huomaamattaan. Painoindeksilaskurin mukaan hän on silti ”merkittävästi ylipainoinen”. Tuomion jälkeen muodokas nuori nainen päätti heittää vaakansa roskiin.

Ylipainoiseksi tuomitseminen ei ole mukavaa. Minttu Laakkonen, 21, on saanut kuulla kiloistaan koko ikänsä. Koulukaverit jaksoivat huomautella Mintun kehosta lähes koko peruskoulun ajan. Mintun mielessä oman vartalon vertailukohtana toimivat hoikemmat ystävät.

– Olen ollut pikkukylässä aina luokan isoin tyttö. Minulla on ollut paljon ongelmia ulkonäön suhteen, Minttu kertoo.

Monina päivinä hän ei jaksanut katsoa itseään peilistä. Koulukavereiden sanomiset heijastuivat peilikuvaan.

Työhousut paljastivat fyysisen työn vaikutuksen

Ajan myötä Minttu on oppinut pitämään itsestään ja kehostaan. Peilikuvan näkeminen ei enää herätä halua muuttaa vartaloa.

Itse asiassa viimeisin muutos kehossa tapahtui aivan vahingossa. Minttu aloitti työt telineasentajana huhtikuussa. Fyysisen työn vaikutukset vartaloon konkretisoituivat työhousuihin.

– En muuttanut ruokavaliota ja nukuin vähän miten sattuu. Sitten vaan huomasin, että oho, mun työhousut on niin isot, että ne tippuvat päältä.

Vaikka Minttu ei juurikaan seuraillut painoaan, housukoon kutistuminen herätti mielenkiinnon. Hän päätti astua vaa’alle. Se näytti lähes 20 kiloa pienempää lukemaa kuin aikaisemmin.

Painoindeksilaskurin tuomio hämmästytti

Seuraavaksi Minttu päätti tarkistaa vapaapäivänsä kuluksi, mikä hänen painoindeksinsä on. Sitten vasta leuka loksahtikin.

Painoindeksilaskurin mukaan lähes 20 kiloa keveämpi Minttu oli ”merkittävästi ylipainoinen” ja hänen tulisi laihduttaa vielä toiset 20 kiloa päästäkseen normaalimittoihin.

Noin 80-kiloinen Minttu ei ollut uskoa silmiään.

– Hämmästyin ääneen ja lähetin parille kaverille kuvan, että näytänkö siltä, että mulla on 20 kiloa ylipainoa.

Minttu jakoi kuvansa myös suositussa Facebook-ryhmässä Naistenhuoneella. Moni nainen kertoi Mintulle, ettei tämän todellakaan tarvitsisi laihduttaa painoindeksilaskurin ehdottamaa 20 kiloa. Muodokas Minttu oli kaunis juuri sellaisena kuin on.

Painoindeksille on satanut kritiikkiä ennenkin

Painoindeksilaskuri on ollut niin tavallisten ihmisten kuin asiantuntijoiden kritiikin kohteena, sillä mitta-arvossa paino jaetaan pituuden ”neliöllä”. Se ei ota huomioon sitä, mihin rasva on kehossa kertynyt eikä sitä, kuinka paljon vartalossa on lihasta.

– Totta kai se voi olla suuntaa antava, mutta mielestäni se on verrattavissa Facebook-testiin, Minttu vertaa.

Terveyskirjasto huomauttaa artikkelissaan, että lihaksikkuus ei tuota suuria ongelmia painoindeksin käytössä. Isot lihakset ovat silmin erotettavissa, minkä vuoksi ne voidaan ottaa huomioon painoa arvioitaessa.

Minttu uskoo, että hänen kohdallaan painoindeksilaskurin antamaa lukemaa eivät pelkästään lihakset selitä. Lihasta fyysistä työtätekevältä naiselta toki löytyy, mutta mikään kehonrakentaja hän ei ole. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hänen pitäisi määritellä itsensä ”merkittävästi ylipainoiseksi”.

– Mulla on sellaiset geenit, että mulla vaan kertyy rasva nätisti kroppaan.

Merkittävästi ylipainoista ennemmin hän kokee olevansa muodokkaan naisellinen.

Vaaka löysi uuden kodin roskiksesta

Vielä muutama vuosi sitten Minttu tarkkaili painoaan pakonomaisesti. Teininä hän piirteli käyriä painostaan ja mietti, miltä näyttää ja mitä painaa. Painoindeksilaskurin tölväys ei saa palaamaan samaan.

– Kiikutin vaa’an roskiin. Se saa olla siellä, Minttu kertoo.

Minttu ei enää halua ottaa samanlaisia ulkonäköpaineita kuin teini-ikäisenä. Vaikka kaveriporukka koostuu edelleen lähinnä hoikemmista ystävättäristä, suhtautuu Minttu asiaan lämpimästi huumorilla.

Aika on auttanut Minttua pääsemään yli epävarmuuksistaan. Hän on oppinut löytämään vartaloaan imartelevia vaatteita – erityiskiitoksen saavat korkeavyötäröiset housut. Vaatekaupassa Minttu ei enää kiinnitä turhaa huomiota kokolappuihin.

Koulukiusaajien jääminen omiin piireihinsä, positiivisten kommenttien kuuleminen ulkonäöstä sekä viime vuosina käyty kehopositiivisuuskeskustelu ovat omalta osaltaan auttaneet Minttua ymmärtämään, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

– Jos nyt tuntuu siltä, että oma peilikuva ei ole kaikista mukavin, kannattaa muistaa, että jonkun mielestä se saattaa olla maailman kaunein, Minttu muistuttaa itsetunto-ongelmien kanssa kärsiviä.

Painoindeksi on vain vajavainen mitta-arvo. Se ei ota huomioon sitä, miltä ihmisestä tuntuu vartalossaan.

Kolme esimerkkivartaloa: Näin valitset itsellesi sopivat bikinit 6:44
Videolla kerrotaan, miten erilaisille vartaloille löytää täydelliset bikinit!

Lue myös:

    Uusimmat