Jättitutkimus selittää, miksi rasva jämähtää tiettyihin kehonosiin – suuri vaikutus erityisesti naisiin

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42
Nappaa videolta vinkit onnistuneeseen painonhallintaan!

Ruotsalaistutkijat huomasivat, että geenit vaikuttavat erityisesti siihen, minne rasva kerääntyy naisilla.

Uppsalan yliopiston tutkimus paljastaa, että geenit vaikuttavat suuresti rasvan kertymiseen. Nature Communications -tiedelehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 360 000 vapaaehtoista henkilöä.

Tutkimusta johtanut Uppsalan yliopiston tohtori ja tutkijatohtori muistuttaa, että jo aiemmista tutkimuksista rasvan tiedetään kertyvän eri puolille kehoa sukupuolen mukaan. Naisilla rasva jämähtää todennäköisemmin jalkoihin ja lantiolle, miehillä taas keskivartaloon. Ilmiön syyksi on arvioitu sukupuolihormoneja, kuten estrogeenia.

Geenit vaikuttavat erityisesti naisiin

Tuore tutkimus osoittaa, että merkitystä on myös perimällä. Iso-Britannian biopankista saaduista tiedoista kävi ilmi, että lähes sata geeniä vaikuttavat rasvakudoksen jakautumiseen kehossa. Perimän vaikutus rasvan kertymiseen oli suurempaa naisilla kuin miehillä. Osa geenien vaikutuksesta rasvan kertymiseen havaittiin ainoastaan naisten kohdalla.

Lähempi tarkastelu osoitti, että rasvan kertymiseen yhdistetyt geenit koodittivat proteiineja, jotka vaikuttavat aktiivisesti soluja suojaavaan soluväliaineeseen. Löydökset vihjaavat, että soluväliaineen uudelleen järjestäytyminen on yksi kehon rasvojen jakautumiseen vaikuttavista mekanismeista.

Hyötytietoa lääkkeiden kehittäjille 

Keskivartalolle kertynyt rasva on yhdistetty aiemmin suurempaan sairastumisriskiin. Miesten keskivartalolle rasvaa kertyy herkemmin kuin naisten, mikä saattaa selittää sydäntautien suurempaa ilmaantuvuutta miehillä. Joissain tutkimuksissa on jopa esitetty, että lanteille ja jalkoihin kertynyt rasva saattaa hieman suojata naisia sydänsairauksilta.

Tästä syystä tutkijat toivovat, että heidän työnsä auttaa kehittämään uusia tapoja sydäntautien vähentämiseen. Tutkijoiden toiveissa on lääke, joka parantaa kehon rasvan jakautumista ympäri vartaloa ja vähentää näin sydänsairauksien riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat