Tynkkynen suuntaisi veronkiristyksen kevyeen polttoöljyyn

Oras Tynkkysen mielestä energiaveroa olisi voitu korottaa enemmänkin, mutta ympäristöveroja pitäisi ajatella osana laajempaa kokonaisuutta.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen (vihr.) suuntaisi energiaveron kiristyksen etenkin kevyeen polttoöljyn käyttöön ja jäteveroon. Tynkkysen mukaan erityisesti jäteverossa Suomi on muita Pohjoismaita jäljessä.

Kevyen polttoöljyn verottaminen rankemmin ohjaisi Tynkkysen mukaan ihmisiä luopumaan öljylämmityksestä tai ainakin korvaamaan öljylämmitystä osittain uusiutuvilla energialähteillä. Tynkkysen mielestä myös sähköveron ja polttoaineiden valmisteveron korotuksilla olisi ympäristöperusteensa.

Yksi vaihtoehto olisi jakaa korotukset monen eri veron kesken, jolloin yksittäiset verot eivät nousisi niin paljoa.

- Toisaalta tällöin myös verojen ohjausvaikutus jäisi pienemmäksi, Tynkkynen arvioi.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esitetään energiaveron kiristämistä hallitusohjelmassa sovitulla 300 miljoonalla eurolla. Veronkiristyksen tarkoitus on ohjata kulutusta ympäristöystävällisempään suuntaan. Korotuksen jaosta eri energiamuotojen kesken päätetään elokuun lopulla pidettävässä hallituksen budjettiriihessä.

Korotus voisi olla suurempikin

Tynkkynen ei halua ottaa sen tarkemmin kantaa, millaisia summia mihinkin veroon tulisi ynnätä. Se on hänen mukaansa valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja tämän ministeriön tehtävä.

Tynkkysen mielestä energiaveroja olisi kuitenkin voinut korottaa roimemminkin. Esimerkiksi Ruotsin, Saksan ja Viron tekemiin verouudistuksiin verrattuna energiaveron korottaminen 300 miljoonalla eurolla ei ole kovinkaan paljon.

- Jos halutaan suurempia ohjausvaikutuksia, mittavammatkin summat voisivat tulla kysymykseen. 300 miljoonaa on kuitenkin vain alle prosentti runsaan 40 miljardin budjetista, Tynkkynen sanoo.

Hänen mielestään ympäristöveroja pitäisi kuitenkin ajatella osana laajempaa kokonaisuutta. Ne tarvitsisivat tuekseen esimerkiksi ajoneuvoveron porrastuksen päästötason mukaan sekä ruuhka- ja tienkäyttömaksuja.

Kertakorotus tehokkaampi

Energiaveron nostaminen kertarysäyksellä on herättänyt vastustusta hallituksen sisälläkin. Esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on vaatinut korotuksen porrastusta, koska sähkön hinta nousee ensi vuonna päästökaupankin vuoksi.

Tynkkysen mukaan Pekkarinen on tässä aivan oikeassa. Hänen mukaansa se voi kuitenkin olla myös hyvä asia, sillä iso kertakorotus kiinnittää ihmisten huomion paremmin energiansäästöön.

- Ilmaston kannalta on parempi, että korotukset tulvat voimaan mahdollisimman pian. Silloin niillä saadaan myös nopeammin tuloksia, ja ilmastonmuutoksen vuoksi tuloksia tarvitaan mahdollisimman pian.

Tynkkysen mukaan lähes jokaisen suomalaisen on mahdollista tinkiä energiankulutuksestaan. Esimerkiksi hän nostaa valaisimet. Suomalaisissa asunnoissa on keskimäärin yli 20 valaisinpistettä, ja 19 näistä on vieläkin energiaa tuhlaavia hehkulamppuja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat