THL antoi uudet suositukset koronarokotteista – Suomeen miljoona annosta uutta XBB.1.5.-valmistetta

Koronatartunnat ovat lievässä kasvussa maailmalla 1:28
Katso myös: Koronatartunnat ovat lievässä kasvussa maailmalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suosittelemat koronarokotteen syystalven tehosteannokset annetaan uudella varianttirokotteella.

THL suosittelee, että syystalven tehosterokotteet annetaan pääasiassa samaan aikaan kuin influenssarokotteet. Hyvinvointialueet voivat oman harkintansa mukaan aikaistaa kaikkein hauraimpien riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia.

XBB.1.5-rokotteita on jo alettu toimittaa hyvinvointialueille, THL kertoo tiedotteessaan. 

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. 

Toistaiseksi Suomella ei ole suunnitelmia käyttää varastossa olevia BA.4/5-koronarokotteita syystalven tehosteannoksina.

Koronatilanne rauhallinen

Muutamissa Euroopan maissa on jo päätetty tai harkitaan koronarokotusten aikaistamista suurimmassa vakavan taudin riskissä oleville jo ennen influenssarokotuksia.

– Koronatilanne on tällä hetkellä Suomessa rauhallinen. Terveysviranomaisten on kuitenkin hyvä varautua siihen, että Suomessakin korkean ikänsä tai perussairautensa vuoksi kaikkein hauraimpien riskiryhmiin kuuluvien tehosterokotuksia voidaan ryhtyä aikaistamaan, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi ikääntyneiden pitkäaikaishoitolaitoksissa asuvia ja voimakkaasti immuunipuutteisia.

Korkea ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Yli 80-vuotiailla on suurempi riski sairastua vakavaan koronatautiin kuin 65 vuotta täyttäneillä, joille tehosteannosta myös suositellaan.

Tehosteannosten kohderyhmät ennallaan

Ensimmäinen XBB.1.5-varianttiräätälöity rokote sai myyntiluvan tämän kuun alussa.

Voimassa olevan yhteishankintasopimuksen mukaan sitä tulee Suomeen syyskuussa hieman yli miljoona annosta.

Tarkkaan annosmäärään vaikuttaa se, kuinka hyvin kuuden annoksen pulloista saadaan hyödynnettyä ylimääräisiä annoksia.

THL suosittelee, että koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Näille ryhmille suositellaan tehosteannosta, koska koronatautia esiintyy todennäköisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella.

Uudella tehosteannoksella pyritään vähentämään vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.

Ei perusteita koko väestön rokottamiseen

Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole THL:n mukaan lääketieteellistä perustetta. 

Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

– Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan, tiedotteessa todetaan.

THL seuraa rokotusten suojatehoa ja turvallisuutta, sairaalahoidon ilmaantuvuutta ja kertynyttä tutkimustietoa. THL muuttaa rokotussuosituksia tarvittaessa lääketieteellisin perustein.

Lue myös:

    Uusimmat