Mainos

Ranskalaisista perunoista paljastui vakava terveysriski

Runsaasti ranskalaisia ja muita paistettuja perunoita sisältävä ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan ennakoida lyhempää elinikää. Muilla tavoin kypsennetty peruna ei vaikuttanut kuolleisuuteen, tutkijat kirjoittavat.

Tulosten perusteella ranskalaisia ja muita paistettuja perunoita vähintään kahdesti viikossa syövät menehtyivät 20 – 25 prosenttia todennäköisemmin kahdeksanvuotisen seurannan aikana. Vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät syöneet perunaa juuri lainkaan.

Perunan valmistustavalla merkitystä

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui 4 400 yhdysvaltalaista 45 - 79-vuotiasta. Kahdeksanvuotisen seurannan aikana 240 osallistujaa kuoli.

Hiljattain perunasta julkaistiin myös ruotsalaistutkimus, jossa perunan terveysvaikutukset todettiin neutraaleiksi. Nyt julkaistut tulokset laajentavat näkemystä, ja viittaavat perunan valmistustavalla olevan todennäköisesti suurempi vaikutus terveyteen kuin itse perunalla. Ranskalaiset perunat sisältävät muun muassa. paljon haitallisia transrasvoja ja suolaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja