Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Epäterveellinen ruoka selittää hurjan määrän kuolemia – mitä sinun lautasellasi on liikaa tai liian vähän?

Liiallisella suolan käytöllä on huonoja terveysvaikutuksia.
Liiallisella suolan käytöllä on huonoja terveysvaikutuksia.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 09.03.2017 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM MTV LIFESTYLE

Melkein puolet sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista Yhdysvalloissa liittyy puutteelliseen ravintoon. Yhteys havaitaan etenkin miehillä ja pienituloisilla.

Varsinkin liiallinen suolan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö sekä vähäinen pähkinöiden, siementen, kalaperäisten öljyjen sekä kasvisten ja hedelmien syönti selittävät vaikutukset. Suurempaan kuolleisuuteen liittyi myös sokerilimujen runsas juominen.

Vuonna 2012 epäterveellinen ravinto liittyi 45 prosenttiin sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista. Tämä tarkoitti noin 320 000 kuolemaa.

Ravitsemus oli huonommalla tolalla varsinkin miehillä, tummaihoisilla ja latinotaustaisilla sekä yli 75-vuotiailla. Myös pieni- ja keskituloisten ruokavaliot olivat epäterveellisempiä kuin varakkaiden.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä yleisten sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien vähentämisessä. Jo suolan käytön vähentämisellä olisi suuri vaikutus väestön terveyteen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Tulokset perustuvat kansallisten väestötutkimusten ja aiempien ravitsemustutkimusten aineistoihin sekä rekisteritietoihin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

"Mikään ruoka ei ole yksittäisenä pannassa"

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi sydänystävällisiä ruokia Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan kanssa helmikuussa 2015.

25:55Sydänystävällistä ruokaa

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Tämä ruokavaliomuutos tekee hyvää sydämelleTutkimus: Suolan vähentäminen ehkäisee aivoinfarktejaTutkimus takoo järkeä: Yksittäisistä ruoka-aineista ei tarvitse nipottaa!Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä kihtiä Ruokavalio vaikuttaa huomattavasti elinikääsi – löytyykö lautaseltasi näitä aineita?Älä syö liikaa suolaa – vakava vaikutus terveyteen
RavitsemusMakujaSydänterveysDiabetesLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä

  • 1.10.07:45
    Kahvi

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä