Mainos

Epäterveellinen ruoka selittää hurjan määrän kuolemia – mitä sinun lautasellasi on liikaa tai liian vähän?

Melkein puolet sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista Yhdysvalloissa liittyy puutteelliseen ravintoon. Yhteys havaitaan etenkin miehillä ja pienituloisilla.

Varsinkin liiallinen suolan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö sekä vähäinen pähkinöiden, siementen, kalaperäisten öljyjen sekä kasvisten ja hedelmien syönti selittävät vaikutukset. Suurempaan kuolleisuuteen liittyi myös sokerilimujen runsas juominen.

Vuonna 2012 epäterveellinen ravinto liittyi 45 prosenttiin sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista. Tämä tarkoitti noin 320 000 kuolemaa.

Ravitsemus oli huonommalla tolalla varsinkin miehillä, tummaihoisilla ja latinotaustaisilla sekä yli 75-vuotiailla. Myös pieni- ja keskituloisten ruokavaliot olivat epäterveellisempiä kuin varakkaiden.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä yleisten sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien vähentämisessä. Jo suolan käytön vähentämisellä olisi suuri vaikutus väestön terveyteen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Tulokset perustuvat kansallisten väestötutkimusten ja aiempien ravitsemustutkimusten aineistoihin sekä rekisteritietoihin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

"Mikään ruoka ei ole yksittäisenä pannassa"

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi sydänystävällisiä ruokia Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan kanssa helmikuussa 2015.

25:55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.