Tutkimus: Pitkäaikaistyöttömät käyttävät vähiten lääkäripalveluja – mielenterveysoireet voivat jäädä tunnistamatta

Erityisesti pisimpään työttömänä olleet eivät välttämättä käytä lainkaan terveyspalveluja, selviää Lääkärilehden tutkimuksesta.

Pisimpään työttömänä olleet henkilöt kuuluvat pienituloisten ryhmään ja käyttävät tutkimuksen mukaan vähemmän lääkäripalveluja kuin suurempituloiset ja työterveyden piirissä olevat henkilöt.

Syitä tähän voi olla monia. Pitkäaikaistyötön ei välttämättä tiedä, että hänellä on hoitoa vaativa terveysongelma, tai hän saattaa jättää hakeutumatta hoitoon taloudellisista syistä.

Tutkimuksen mukaan palveluntarve jää toisinaan tyydyttämättä, jos henkilö ei mielestään saa oikeanlaista hoitoa ongelmaansa.

Video: Hallitus patistaa työttömiä

Työttömyyteen liittyy kuitenkin niin ikään lääkäripalvelujen runsasta käyttöä ja puutteita palveluntarpeen tunnistamisessa. Tutkimuksen mukaan etenkin mielenterveysoireet saattavat jäädä tunnistamatta, ja psyykkisistä oireista kärsivillä työttömillä onkin eniten tyydyttämätöntä palveluntarvetta.

Tutkimuksen tarkoitus oli kuvata tammikuussa 2016 vähintään 300 päivää yhtäjaksoisesti työttöminä olleiden henkilöiden terveyskeskus- ja erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä. Tutkimuksessa oli mukana 500 henkilön satunnaisotos.

Lue myös:

    Uusimmat