Tutkimus paljastaa: Ikäsi vaikuttaa siihen, mitä näet tässä tunnetussa optisessa illuusiossa

Kuva nuoresta ja vanhasta naisesta on yksi tunnetuimpia optisia illuusioita. Australialaistutkimuksen mukaan katsojan ikä vaikuttaa siihen, kumman daameista näkee ensin. Nuoremmat näkevät nuoren, ja vanhemmat varttuneemman naisen.

Yllä olevalla videolla näytetään eräs toinen optinen illuusio. Mitä sinä näet kuvassa?

Olet luultavasti nähnyt joskus kuvan optisesta illuusiosta, jossa samassa kuvassa voi nähdä nuoren tai vanhan naisen.

Kumman sinä näet?


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuvassa näkee joko nuoren naisen, joka on kääntänyt katseensa poispäin tai vanhan naisen, joka tuijottaa vasemmalla silmällään.

Samalla kertaa voi nähdä vain toisen näistä daameista. Elokuussa Scientific Reports -lehdessä julkaistu australialaistutkimus totesi, että ikä vaikuttaa siihen, kumman heistä näet ensin.

Liki 400 testattavaa

Kahden australialaisen yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui 393 henkilöä, joista 242 oli miehiä. Osallistujat olivat iältään 18—68-vuotiaita.

Testattaville näytettiin kuvaa puoli sekuntia, minkä jälkeen heitä pyydettiin kertomaan, mitä sukupuolta edustavan ja minkä ikäisen henkilön he olivat nähneet.

Oma ikä vaikuttaa tiedostamatta

Suurin osa osallistujista näki ensin nuoren naisen, mikä saattoi johtua siitä, että osallistujista valtaosa oli nuorempaa väkeä.

Kun tutkijat erottivat testattavien joukosta vanhimmat kymmenen prosenttia ja nuorimmat kymmenen prosenttia, he saivat selville, että vanhemmat näkivät vanhemman ensin, kun taas nuoremmat näkivät ensisilmäyksellä nuoremman naisen.

Näin ollen ikä vaikuttaa siihen, kumman naisista katsoja ensin näkee.

Tutkimuksella haluttiin testata sitä miten oman ikä vaikuttaa alitajunnan tasolla tapaan tulkita kuva.

Lue myös:

    Uusimmat