Mainos

Tutkimus: Nettikauppoihin ei vielä ryntäystä

Kuluttajat suhtautuvat tuoreen selvityksen mukaan varsin malttavaisesti matkapuhelimen ja Internetin kautta tarjottaviin maksu- ja ostosmahdollisuuksiin ja muihin uusiin palveluihin. Tänään julkistetun Uusmedia 99 -tutkimuksen mukaan vain runsas kymmenesosa vastaajista oli kiinnostunut esimerkiksi verkkokaupasta tai sähköisestä sanomalehdestä. Noin viidesosa maksaisi mielellään palveluita matkapuhelimen avulla.

Selvityksen tekijät arvioivat tämän johtuvan siitä, ettei uusia palvelumuotoja ole syntynyt Suomeen erityisen vauhdikkaasti. Tarjonta ei siis vielä riitä synnyttämään kysyntää. Nettikauppaa vieroksutaan erityisesti siksi, että luottokorttitietojen pelätään joutuvan vääriin käsiin. Lähes puolet vastaajista kuitenkin käyttää jo Internetiä viikottain joko töissä tai kotona.

Trenditieto Oy:n ja Ylen yleisötutkimusten yhteinen uusmediatutkimus tehtiin nyt kolmantena vuonna peräkkäin. Kyselyyn vastasi pari tuhatta 12-60 -vuotiasta suomalaista, mikä on yli puolet kyselykaavakkeen saajista.

Ensin kone, sitten käyttö

Selvitys kertoo hinnan yhä ratkaisevan, kun kuluttajat päättävät uuden median hankkimisesta tai käyttämisestä.

Viime vuoteen verrattuna selvimmin suosiotaan on lisännyt matkapuhelinten tekstiviestien käyttö. Nyt 43 prosenttia vastaajista arvioi tekstiviestien helpottavan elämää, kun viime vuonna samalla kannalla oli vasta 30 prosenttia vastaajista.

Erikoistutkija Erja Ruohomaan mukaan kuluttajat eivät yleensä varsinaisesti suunnittele aloittavansa uusien palvelujen käyttöä. Uusi tekniikka tulee kotiin, kun vanhan television tai tietokoneen tilalle hankitaan uusi ja ajanmukainen laite. Uusille mahdollisuuksille keksitään sitten käyttöäkin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.