Mainos

Tutkimus: Maahanmuutosta ei apua uhkaavaan työvoimapulaan

Maahanmuutosta saatava työllisyysapu on edelleen lähes olematonta.

Tuoreen tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan työvoiman niukkuuden aika on todellisesti alkanut työmarkkinoilla. Ulkomaalaisten työllistyminen Suomessa kaatuu usein puutteelliseen kielitaitoon, mutta syyt johtuvat ainakin osaksi myös suomalaisista työnantajista.

- Ulkomaalaisen työvoiman palvelukseen ottamista aristellaan kyllä aika lailla. Siellä katsotaan, että ulkomaalaisten taidot tai kielitaidot ei ihan oikeasti vastaa sitä, mitä työ vaatii. Tai sitten sitä pidetään jonkinlaisena tekosyynä sille, että ulkomaalaista ei tarvitse ottaa palvelukseen, ylitarkastaja Olli Sorainen työministeriöstä kertoo.

Työvoiman niukkuuden aika on todellisesti alkanut työmarkkinoilla. Silti Suomeen pysyvästi muuttavat vailla työtä olevat ulkomaalaiset työllistyvät vain tietyille toimialoille. Timpureiksi, taksikuskeiksi tai marjanpoimijoiksi, ravintola-alalle tai vientiyrityksiin. Esimerkiksi valtio ja kunnat työllistävät hyvin vähän ulkomaalaisia.

- Syitä on monia, ihan oikeitakin syitä, toisaalta monissa tehtävissä edellytetään kotimaisten kielten osaamista, mutta sitten on myös sellaisia syitä, jotka olisi helposti poistettavissa. Tällaiset tyyppiä vanhat vakiintuneet käytännöt, Sorainen väittää.

Työministeriön mukaan työllisten määrän säilyttäminen nykytasollaan vaatii jatkuvaa työllisyysasteen kohoamista ja siirtolaisuusvoittoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.