Mainos

Tutkimus: Kolesterolin alentaminen lisää ikävuosia

Tähän asti laajin kolesterolilääketutkimus osoittaa, että kolesterolia alentava lääkehoito pidentää keskivertosydänpotilaiden elinikää.

Yli 9000 potilaan LIPID-tutkimuksessa kokonaiskuolleisuus kolesterolia alentavaa lääkettä saaneiden ryhmässä pieneni 23 prosenttia lume-lääkettä saaneeseen ryhmään verrattuna. Sepelvaltimotautikuolemat vähenivät pravastatiinia saaneessa ryhmässä 24 prosenttia, sydäninfarktit 29 prosenttia ja ohitusleikkausten tarve 24 prosenttia. Lääkehoito ehkäisi myös aivohalvauksia, jotka vähenivät viidenneksellä.

Tutkimuksessa mukana olleiden kolesterolitaso vastasi lähtötilanteessa hyvin sepelvaltimotautipotilaiden keskitasoa. Tutkimuksen aikana potilaiden kokonaiskolesterolin määrä aleni keskimäärin 18 prosenttia eli yhden millimolin verran. Haitallisen LDL-kolesterolin määrä aleni 25 prosenttia ja hyvän HDL-kolesterolin määrä kohosi kuusi prosenttia. Tutkimuksessa mukana olleilla oli jo aiemmin todettu sepelvaltimotauti. Kaikkiaan 64 prosentilla potilaista oli ollut aiemmin sydäninfarkti ja 36 prosentilla epävakaa angina pectoris.

Tutkimus tehtiin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Australian sydänsäätiön valvonnassa. Tutkimuksen oli määrä kestää seitsemän vuotta, mutta se keskytettiin viime keväänä ennenaikaisesti, koska tulokset lääkehoidosta olivat niin vakuuttavia, että lumelääkkeen käyttöä ei pidetty enää perusteltuna.

Kolesterolilääkkeiden tehoa on tutkittu useissa laajoissa kaksoissokkotutkimuksissa, mutta tämä tutkimus on tähän mennessä potilasmäärältään laajin ja monipuolisin, sillä siinä oli mukana enemmän naisia, vanhuksia ja diabeetikkoja kuin missään aiemmassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa tulokset kaikkien ryhmien osalta olivat samanalaisia, eli hoito hyödytti yhtä paljon naisia kuin miehiä tai diabeetikoita. Tutkimuksessa mukana olleiden potilaiden kolesterolitaso ja muu hoito edusti hyvin sepelvaltimotautipotilaiden enemmistöä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.