Tutkimus: Keski-ikäisen korkea verenpaine yhteydessä muistin heikkenemiseen – näin paljon verenpainelääkitys pienentää muistisairauden todennäköisyyttä

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Mistä muistisairauden tunnistaa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall puhui aiheesta Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät heikentyvän todennäköisemmin, jos verenpaine pääsee nousemaan keski-iässä. Myös myöhemmät verenpaineongelmat lisäävät riskiä, mutta yhteydet ovat monimutkaisempia.

Tiedot käyvät ilmi mittavasta 136 tutkimuksen meta-analyysista, ja sen perusteella keski-iän korkea verenpaine liittyy 20–50 prosenttia suurempaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin, kun vertailukohtana ovat normaaliverenpaineiset. Riskit alkavat näkyä, kun systolinen verenpaine on yli 130 mmHg.

Myös myöhemmällä iällä verenpaine on riskitekijä, mutta vaikutukset muuttuvat hieman. Iäkkäillä korkean systolisen verenpaineen lisäksi myös alhainen diastolinen verenpaine, suuri verenpaineen vaihtelu sekä ortostaattinen hypotensio eli pystyasennossa laskeva verenpaine liittyivät suurempaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin. Verenpainelääkitykset pienensivät muistisairauksien todennäköisyyttä kaiken ikäisillä noin 20 prosenttia.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat