Mainos

Tutkimus: Ilmasto kylmeni 12 679 vuotta sitten

Ilmasto kylmeni läntisessä Euroopassa voimakkaasti tasan 12679 vuotta sitten, raportoi tutkijaryhmä eilen. Atlantilla alkoivat tuolloin puhaltaa jäiset tuulet. Tutkijat toteavat, että tapaus osoittaa, kuinka nopeasti ilmasto voi muuttua.

Kansainvälinen tutkimus kohdistui muun muassa mineraali- ja pölykerrostumiin saksalaisessa järvessä. Tutkijat pystyivät osoittamaan kerrostumissa muutoksen, joka viittasi äkilliseen viilentymiseen yhdessä vuodessa.

Tutkijoiden keräämien tietojen perusteella myrskyisä sää yleistyi äkillisesti syksyn ja seuraavan kevään välisenä aikana. Tämä ajoittui 12679 vuoden taakse ja sopii yhteen muiden alueella tuolloin tapahtuneiden muutosten kanssa, tutkijat kertovat kirjoituksessaan Nature Geoscience -julkaisussa.

Tiedemiehet ovat jo pitkään olleet tietoisia ilmaston merkittävästä viilenemisestä viimeisintä jääkautta kohti tultaessa. Saksalais-, sveitsiläis- ja amerikkalaistieteilijöiden tutkimus voi tuoda lisävalaistusta viilenemisen syistä ja kestosta.

Tuulten suunnan ja voimakkuuden muutos pohjoisella Atlantilla saattoi aiheutua esimerkiksi merijään liikkumisesta kohti etelää.

Äkillisen kylmenemisen syyksi on aiemmin epäilty muun muassa maahan iskeytynyttä meteoriittia, joka olisi himmentänyt auringonvalon.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.