Tutkijat selvittivät: Tärkeä aamurutiini torjuu ylipainoa ja diabetesta

Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät, mitä aamupalan väliin jättäminen tekee keholle: pahimmassa tapauksessa se voi johtaa ylipainoon tai diabetekseen sairastumiseen.

Harvardin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että aamupalan välistä jättävät miehet voivat saada sydänkohtauksen 27 prosenttia muita todennäköisemmin. Aterian välistä jättäminen aiheuttaa keholle ylimääräistä työtä ja kuormittaa samalla elintoimintoja.

Myös muiden päivän aterioiden laiminlyönti on huono asia. Ruokavalion tärkeyteen perehtyneen lääkärin Susan Jebbin mielestä aamupala ei ole aterioista terveydelle se tärkein.

– Uskon, että samat riskit syntyvät myös, jos jättää lounaan tai illallisen väliin. Näiden aterioiden välistä jättäminen ei kuitenkaan ole niin yleistä, joten tutkimukset keskittyvät pääasiassa aamupalakäyttäytymiseen, Jebb kuvailee Daily Mailille.

Aamupalan puolestapuhujat kuitenkin uskovat, että aineenvaihdunnan kannalta on todella tärkeää muistaa syödä aamupalaa. Ilman sitä aineenvaihdunta on normaalia hitaampi koko päivän ajan.

Ongelma saattaa johtua geeneistä

Useimmille heti heräämisen jälkeen syöminen tuottaa ongelmia. Unispesialisti Neil Stanleyn mukaan kymmenellä prosentilla ihmistä on geeni, joka vaikeuttaa aamulla heräämistä.

Tämä hidas syttyminen uuteen aamuun vaikuttaa myös ruokahaluun. Stanleyn mukaan tähän auttaa säännöllinen unirytmi. Menemällä nukkumaan samaan aikaan joka yö ja heräämällä aamulla samaan aikaan, herättelee myös paljon todennäköisemmin aamuisen näläntunteen.

Aamupalan syöminen vähentää napostelua

Aamupalan syömättä jättäminen vaikuttaa paljon loppupäivän menoon, sillä usein nälkä iskee heti jo aamupäivällä. Useimmat myös sortuvat naposteluun kunnon lounaan sijaan. Terveelliset välipalat ovat hyvästä, mutta niillä ei saa kuitenkaan korvata varsinaisia aterioita.

Englantilainen aamiainen ei estä syöpöttelyä lounaan äärellä

Medical Research -valtuustossa työskentelevä Jebb ja hänen työtiiminsä seurasi yli kolmenkymmenen ylipainoisen henkilön aamupalarutiineja ja niiden vaikutusta päivän muiden aterioiden kilokalorimäärään. Osa tutkimukseen osallistuneista söi 700 kilokaloria sisältävän aamupalan, osa 680 kilokaloria sisältävän aamupalan ja osa taas vain 300 kilokaloria sisältävän aamupalan. Tutkijat huomasivat, että vapaaehtoiset söivät yhtä paljon kilokaloreita lounaan aikana. Näin ollen 300 kilokaloria aamupalan aikana riittää estämään ylisyömistä muiden aterioiden aikana.

Makuaisti on helppo totuttaa uusiin makuihin

Aamupalan väliin jättäminen saattaa johtua myös siitä, että ei tee mieli syödä rasvatonta jogurttia tai terveellisiä muroja. Makuaisti on helppo totuttaa erilaisiin makuihin, joten kannattaa kärvistellä vaikka edes hetki, sillä tulokset ovat huikeat. Vähennä sokeria ja suolaa annoksistasi ja pian huomaat, että makuaisti tottuu tähän ja ruoka maistuu entistä paremmalle.

Lähde: Daily Mail

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja