Haluatko polttaa tuplasti enemmän kaloreita päivässä? Älä sorru laihduttajan arkkimokaan

7:53
Suomalaiset lihovat lihomistaan. Mutta onko painoindeksi hyvä mittari lihavuudelle?

Laihduttajien arkkivirhe on jättää aamiainen väliin ja kuroa energiavajettaan umpeen ahmimalla illalla. Painonhallinnan kanssa kamppailevien kuitenkin kannattaisi syödä aamupala. Tuoreen pienen tutkimuksen mukaan ihminen polttaa runsaan aamiaisen jälkeen yli kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin jos söisi runsaan illallisen.

Aamulla ihmisen sisäinen kello pistää aineenvaihdunnan käyntiin ja tyypillisesti ihminen on myös aamulla ja päivällä fyysisesti aktiivisimmillaan. Jos aamiaisen jättää väliin, alkaa elimistö herkästi valitella energiavajettaan voimakkaasti lounaaseen mennessä ja ihminen ahmii aamupaastolla säästämänsä kalorit kaksinkertaisesti takaisin.

Ylensyönti saattaa iskeä myös myöhemmin illalla, kun ihminen yrittää tiedostamattaan haalia takaisin menettämänsä kalorit.

Healthline-sivuston haastattelema lihavuuslääkäri John Magaña Morton yhtyy sanontaan, jonka mukaan ihmisen pitäisi syödä aamulla kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen.

Tuore Lyypekin yliopiston tutkimus vahvistaa näkemystä. Saksalaistutkijat havaitsivat, että aamulla runsaan aterian syöneet miehet polttivat päivän aikana yli kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin illalla runsaan aterian syöneet miehet.

Suotuisia vaikutuksia energiankulutukseen ja makeanhimoon

Laboratorio-oloissa tehtyyn kolme päivää kestäneeseen tutkimukseen osallistui 16 normaalipainoista miestä. Yhtenä päivänä osallistujat söivät niukan aamiaisen, joka kattoi 11 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta, ja runsaan illallisen, joka kattoi 69 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta. Toisena päivänä aterioiden sisältämät kalorit vaihdettiin päittäin.

Tutkijat tarkastelivat miesten lämpögeneesiä eli tuttavallisemmin kalorien polttamista, glukoosiaineenvaihduntaa sekä nälkää ja makeanhimoa.

Analyysissä tutkijat huomasivat, että runsaan aamupalan seurauksena miesten energiankulutus yli kaksinkertaistui verrattuna siihen, että runsas ateria olisi nautittu illalla. Ero havaittiin siitä huolimatta, että osallistujat söivät päivän aikana yhtä paljon kaloreita.

Lisäksi ruoan kohottava vaikutus verensokeriin ja insuliiniin oli vähäisempi runsaan aamiaisen kuin runsaan illallisen jälkeen. Niukka aamiainen myös lisäsi osallistujien nälän tunnetta ja makeanhimoa päivän mittaan.

Tutkimus ilmestyi The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa.

Älä hätäänny, jos aamiainen ei maistu

Tulokset saatiin pienellä otannalla, minkä vuoksi niihin on syytä suhtautua jokseenkin kriittisesti. Tulos kuitenkin vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ihmisen aineenvaihdunta hidastuu illalla, mikä tekee ruoan sulattamisesta ja kaloreiden käyttöönotosta haastavampaa.

Kunnon aamiaisen syöminen voikin auttaa painonhallinnassa ja vähentää aineenvaihdunnallisten sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän, riskiä. 

Jos ruoka ei kuitenkaan aamulla maistu, ei aamiaisen syöminen ole terveyden kannalta mitenkään välttämätöntä. Yön ja aamupäivän jatkuva syömättömyys voi tuoda mukanaan pätkäpaaston hyötyjä, mikäli ihminen kykenee hillitsemään ruokahaluaan ja ylensyöntiään myös illalla.

Iltapainotteisesti syövien on syytä huomioida, että tietyt ruoka-aineet voivat heikentää yöunia. Univaje puolestaan muuttaa aineenvaihduntaa lisäten ruokahalua ja samalla liikakilojen kertymisen riskiä.

Näin valmistuu paahdettu kaurapuuro:

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja