Tutkimukset paljastavat: Iltavirkut ovat älykkäämpiä ja luovempia

Aamuvirkkuja ihmisiä on aina ylistetty myöhään nukkujia parempina, mutta nyt tilanteeseen saattaa tulla muutos. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että aamu-uniset saattavat olla muita älykkäämpiä ja kärsiä vähemmän stressistä.

Aikuinen ihminen tarvitsee unta 7–9 tuntia joka yö pysyäkseen terveenä, mutta uusien tutkimusten mukaan myöhään nukkumaan meneminen, ja sitä kautta aamulla myöhään nukkuminen, saattaa olla jopa hyödyllistä.

Evoluutiotutkija Satoshi KanazawaLondon School of Economics and Political Science -yliopistosta löysi yhteyden älykkyyden ja uuteen käyttäytymismalliin sopeutuvuuden väliltä. Hänen mukaansa myöhään valvominen on todennäköisesti evolutiivisesti uusi käyttäytymismalli, kun esi-isiemme aikaan se taas oli harvinaista. Kanazawan tutkimuksen mukaan älykkäät lapset valvovat todennäköisemmin aikuisena myöhään ja myös heräävät myöhemmin.

Madridin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin tuhannen opiskelijan nukkumistottumuksia. Tutkimuksessa havaittiin, että myöhään nukkumaan menevät suoriutuivat paremmin älykyyttä mittaavissa päättelytehtävissä.

Milanon Catholic University of Sacred Heart -yliopistossa tutkijat kysyivät yli sadalta eri-ikäiseltä miehiltä ja naiselta heidän nukkumistottumuksistaan. Tutkimuksessa mitattiin koehenkilöiden luovaa ajattelua. Iltaihmiset suoriutuivat testeistä paremmin kuin aamuihmiset.

Aamuihmiset stressaantuneempia, mutta mahdollisesti myös menestyvämpiä

Tutkijaryhmä Westminsterissä analysoi 42 erilaisen unirytmin omaavan vapaaehtoisen sylkinäytteitä. Tutkimuksessa havaittiin, että aikaisin heräävien syljestä löytyi enemmän stressihormoni kortisolia kuin pitkään nukkuvilta. Tästä johtuen aamuvirkut olivat myös huonommalla tuulella, ja kärsivät todennäköisemmin päänsärystä ja lihaskivuista.

Aamuihmisten ei pidä kuitenkaan huolestua. Vaikka iltaihmiset saattavatkin olla luovempia ja älykkäämpiä, aamuvirkuilla saattaa olla paremmat edellytykset menestyä.
 

Biologian professori Christoph Randler Heidelbergin yliopistosta kysyi 367 opiskelijalta, mihin aikaan päivästä he kokivat olonsa aktiivisimmaksi ja esitti heille sitten väitteitä. Randlerin mukaan suurin osa aamuihmisistä oli samaa mieltä niiden väitteiden kanssa, jotka ilmensivät tuotteliaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat