Nukuitko huonosti? Tästä se voi johtua

Jos yölliset heräilyt vaivaavat, voit syyttää siitä evoluutiota. 

Uniongelmat yhdistetään yhä useammin modernin elämäntyylin mukanaan tuomiin haasteisiin, kuten istumatyöhön ja sängyn vierellä pidettäviin älylaitteisiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yölliset heräilyt ja nukahtamisongelmat eivät ehkä sittenkään kieli ongelmista, vaan nämä häiriöinä pidetyt seikat saattavat olla ikivanhoja selviytymismekanismeja, jotka on suunniteltu suojaamaan yöllisiä uhkia vastaan. 

Entinen hyöty voidaan tulkita nykyisin vaivaksi

Usein toistuvat yölliset heräilyt ja perheen sisällä vaihtelevat uniaikataulut varmistivat kivikauden metsästäjä-keräilijöille sen, että aina joku heimon jäsen oli hereillä pitämässä vahtia. Tähän tulokseen tultiin seuraamalla Pohjois-Tansaniassa elävien heimojen nukkumismalleja kolmen viikon jaksolla. Kolmen viikon aikana havaittiin vain 18 minuuttia, jolloin kaikki heimon 33 jäsenta nukkuivat samanaikaisesti. 

Tutkimukseen osallistujat menivät tyypillisesti nukkumaan iltakymmenen jälkeen ja heräsivät noin aamuseitsemältä. Osa heimon jäsenistä meni kuitenkin nukkumaan joko tätä aiemmin tai myöhemmin, ja he heräsivät aamulla vastaavasti keskivertoa aikaisemmin tai myöhemmin.

Vanhimmat ihmiset olivat yleensä niitä, jotka kävivät nukkumaan aikaisin, kun puolestaan nuoriso valvoi tyypillisesti myöhempään. Aivan kuten nykyelämässäkin. 

– Monet vanhemmat ihmiset menevät lääkärille ja valittavat, että he heräävät aikaisin eivätkä saa enää unta, mutta heissä ei välttämättä ole mitään vikaa, evolutionaarisen antropoligian apulaisprofessori Charlie Nunn toteaa.

Jokaisella ihmisillä saattaakin siis olla luonnollinen, yhteisöä hyödyttävä unirytmi, jolle he eivät itse voi mitään. 

– Ehkä jotkut nykyisistä lääketieteellisistä kysymyksistä eivät ehkä sittenkään ole selitettävissä häiriöillä, vaan evoluution muinaisjäännöksillä, joista on joskus saattanut olla hyötyä. 

Aiemmissa tutkimuksissa samanlaisia malleja on löydetty niin linnuilta, hiiriltä kuin muiltakin eläimiltä, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun vastaava ilmiö on havaittu myös ihmisillä. 

Lähde: TheGuardian

***

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi 6:52

Lue myös:

    Uusimmat