Mainos

Tutkijoilta eväitä budjetin koostamiseen

Valtiovarinministeriö aloittaa hallituksen budjettiriihen valmistelut huomenna. Valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviota käsittelevä budjettiriihi alkaa 12. elokuuta.

Suomi on ollut taantumassa kolme vuotta ja talousongelmia riittää vastaisuudessakin. Tutkijat hahmottavat tulevan budjetin ongelmakohtia. - Tällä hetkellä kipupisteet ovat lähinnä rakenteelisia: ne liittyvät väestön ikääntymiseen eli erittäin nopeaan poistumaan työmarkkinoilta, ekonomisti Hannu Kaseva Elinkeinoelämän tutkimulaitokselta kertoo.

- Vientiteollisuudella menee huonosti ja työttömyys on kasvussa, vanhempi tutkija Heikki Taimio Palkansaajien tutkimuslaitokselta pohtii.

Suomen tietä paremaan taloudelliseen menestykseen halutaan korjata mm. yhdestä viiteen prosenttiyksikön tuloverojen alentamisella. Tutkijat eivät lämpene idealle. - Viisi on tässä tilanteessa liikaa, mutta se on siinä pari kolme - mun nähdäkseni, Kaseva pohtii.

-Meillä on ollu ajatuksena, että noin yksi prosenttiyksikkö per vuosi. Suurempia lukujakin on esitetty, eikä ne ole ollenkaan poissuljettuja, Taimio heittää.

Suomi joutuu EU:n laajentamisen myötä alentamaan tuntuvasti tupakan ja alkoholin verotusta.
Verotuksen reilu alentaminen olisi keskivertopalkansaajalle, perjantaipullon juojalle ja askin päivässä polttavalle todellinen rahasampo, vuodessa säästyisi noin tuhat euroa.

Siihen millä keinoilla talouteen saataisiin lisää vauhtia ja samalla syntyisi säästöjä on molemmilla omat painopisteensä. - Meillä on ylisuuri kuntaverkosto, yli 440 kuntaa. Ruotsissa pärjätään puolta pienemmällä ja Norjassakin on paljon vähemmän ja sehän tietysti maksaa, Kaseva muistuttaa.

- Jos me saadaan työttömyyttä selvästi alas niin siitä syntyy suuria säästöjä.Toinen keino on , että maksetaan valtion velkaa pois niin korkomenoja säästyy, Taimio painottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.