Viisi merkkiä alkoholiongelmasta – ethän tunnista itseäsi?

Alkoholismi on krooninen sairaus, josta kärsivän mieli ja keho ovat riippuvaisia jatkuvista alkoholiannoksista. Riippuvuus kehittyy tyypillisesti pikkuhiljaa, ja sen voi havaita tiettyjä merkkejä tarkkailemalla.

Riippuvuuksien hoitoon keskittynyt terapeutti ja Understanding the High-Functioning Alcoholic -kirjan kirjoittanut Sarah Benton kertoo Prevention-sivustolla, että alkoholismissa ei ole kyse niinkään määristä kuin ihmisen suhteesta juomiseen. On eräs kysymys, johon vastaamalla voi päätellä, liikkuuko vaarallisilla vesillä. 

– Voitko kuvitella elämääsi ilman alkoholia? Jos juhliminen tai illastaminen ilman alkoholijuomia kuulostaa mahdottomuudelta, se saattaa olla merkki ongelmasta, Benton toteaa Prevention-sivustolla.

Omaa juomista on hyvä tarkkailla läpi elämän esimerkiksi kansallisiin alkoholin riskirajoihin tukeutuen. Myös seuraavat merkit saattavat kieliä ongelmista alkoholinkäytön suhteen.

Juot alkoholia "lääkkeenä" suruihin

Alkoholin juominen esimerkiksi turhautumisen, ärtymyksen, surun tai ahdistuksen lievittämiseksi on huono tapa: jos harmit lisääntyvät, niin juominenkin lisääntyy helposti. Alkoholi ei vie suruja pois vaan lisää niitä.

Olet alkanut juoda enemmän

Omaa tilannettaan voi arvioida muistelemalla alkoholinkulutustaan esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Onko kulutus lisääntynyt? Jos rentoutuminen vaatii aikaisemman yhden lasillisen sijasta kolme, toleranssi on luultavasti koholla ja samalla merkki lisääntyneestä kulutuksesta.

Se on jatkuvasti mielessä

Alkoholin jatkuva ajatteleminen on yksi merkki kehittyneestä tai kehittyvästä ongelmasta. Jos seuraava lasillinen pyörii jatkuvasti mielessä esimerkiksi työpäivän aikana muiden vapaa-ajan vietteiden sijasta, kannattaa harkita aikalisää.

Neljä isoa kysymystä

Vastaatko myöntävästi vähintään kahteen seuraavista kysymyksistä? Se tarkoittaa, että sinun on syytä olla huolissaan omasta alkoholinkäytöstä ja harkita avun hakemista. 

1. Oletko yrittänyt vähentää alkoholin käyttöäsi ja epäonnistunut siinä?
2. Onko läheisesi tai tuttavasi ilmaissut huolensa tai ärtymyksensä alkoholin käytöstäsi?
3. Käytätkö alkoholia keinona lievittää krapulaasi?
4. Tunnetko syyllisyyttä alkoholin käytöstäsi?

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Et pidä kiinni rajoistasi

Jos ”yksille” lähteminen riistäytyy jatkuvasti useamman alkoholiannoksen nauttimiseksi tai omista tavoitteista, kuten tipattomasta kuukaudesta, on vaikea pitää kiinni, kannattaa alkoholin kulutusta pysähtyä pohtimaan.

Olet kuin eri ihminen humalassa

Poikkeatko humalassa omista moraalisäännöistäsi tai muututko ihmiseksi, joka on istumassa päihtyneenä tai auton rattiin tai pettämässä läheistensä luottamusta? Tavallisesta poikkeava, holtiton käytös alkoholin vaikutuksen alaisena saattaa viitata ongelmiin.

"Alkoholistilla täytyy olla syntipukki"

Alkoholismista omakohtaisen Happotesti-nimisen teoksen kirjoittanut Kalle Lähde vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2016. Valehtelu, selittely ja salailu sekä itselle että muille olivat hänellekin tuttuja asioita.

12:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja