Punaisen lihan syömisestä vahvistumassa uusi haittapuoli – vaihda näihin ruokiin aivojesi tähden

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Runsas punaisen lihan syöminen kasvattaa suolistosyövän riskiä. Videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.

Paljon punaista lihaa syövien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot saattavat heikentyä muita nopeammin. Lihan korvaaminen kalalla tai kanalla kuitenkin pienentää riskejä, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja siinä seurattiin 17 000 Singaporen kiinalaista, jotka tutkimuksen alussa vuosina 1993–1998 olivat 45–74-vuotiaita. Osallistujien kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti vuosina 2014–2016, jolloin osallistujat olivat 61–96-vuotiaita.

Kun osallistujat jaettiin ryhmiin heidän ruokavalioidensa perusteella, eniten punaista lihaa syövien kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät noin 16 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujien, jotka söivät punaista lihaa harvoin.

Yhteydet olivat toisen suuntaisia osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon tuoretta kalaa ja mereneläviä. Myös kanaa suosivien testitulokset olivat parempia kuin punaista lihaa paljon käyttävien, tulokset osoittivat. Kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä todettiin 14 prosentilla kaikista osallistujista.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Tulokset viittaavatkin siihen, että punaisen lihan osuutta ruokavaliossa olisi hyvä vähentää ja korvata se kalalla tai kanalla tai kasvikunnan tuotteilla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat