Mainos

Tutkijat kehittävät nopeampia ja tarkempia myrskyennusteita

17:14

Keski-Euroopassa tulvii ja tornadot aiheuttavat tuhoja Yhdysvalloissa. Poikkeukselliset sääilmiöt aiheuttavat tuhoa eri puolilla maailmaa. Helsingissä koolla olevat rajuilmatutkijat pohtivatkin, miten myrskyjä ja tulvia voisi ennustaa entistä paremmin. Varoitusjärjestelmiä halutaan myös parantaa.

- Isojen jokien kuten Tonavan tulvia voidaan ennakoida jo edellisenä päivänä, mutta pienet vuoristojoet ovat hankalampia. Tulva voi nousta muutamassa minuutissa ja silloin varoitusten antamisen kanssa pitää olla todella nopea, tuskailee Helsingin konferenssiin osallistuva itävaltalainen meteorologi Alois M. Holzer.

Hänen mielestään jokivarren asukkaiden pitäisi itse varautua tulviin paremmin.

- Jos asuu joen varressa, pitää miettiä, miten tulva vaikuttaa taloosi ja perheeseesi ja miten pitäisi suojautua ja varautua. Pitää olla suunnitelma valmiina, neuvoo Holzer.

Tornadojen voimakkuutta vaikea ennakoida

Yhdysvalloissa yleisiä tornadovaroituksia annetaan 5-6 päivää etukäteen. Alueellisia ennusteita pyritään antamaan edellisenä päivänä, mutta tarkka tornadon reitti tiedetään vasta muutamia kymmeniä minuutteja etukäteen. Esimerkiksi parin viikon takaisessa Oklahoman tuhoisassa tornadossa varoitus annettiin 16 minuuttia ennen kuin tornado iski.

- Samana aamuna Oklahomassa varoitettiin, että ukkosmyrsky voi muuttua tornadoksi. Jotkut ihmiset varautuivatkin tilanteeseen varoituksen perusteella. Oikeastaan emme tarkkaan tiedä, miten ihmiset reagoivat varoituksiin ja kuinka ajoissa niitä pitäisi antaa. Jos varoitus annetaan liian aikaisin, ihmiset saattavat mennä heti suojaan ja tulla sieltä pois liian aikaisin, kun tornado ei tulekaan heti, pohtii rajuilmatutkija Harold Brooks Yhdysvalloista.

Brooksin mielestä varoituksia pitäisi kehittää entistä tarkemmiksi.

- Haluamme saada ennusteet tarkemmiksi. Lisäksi haluaisimme oppia ennustamaan tornadojen voimakkuutta entistä paremmin. Näitä asioita tutkimme parhaillaan.

Ukkosvaroituksia pienille alueille

Suomessakin myrskyvaroitukset halutaan saada tarkemmiksi.

- Kun tekniikka ja tietotaito kehittyvät, pystymme antamaan entistä alueellisempia myrskyennusteita hyvinkin pienille alueille. Keskitymme lähimpään 1-3 tuntiin, jolloin ihmisillä on aikaa varautua vaaralliseen säähän, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Jokisen mukaan yleistyneet sään ääri-ilmiöt sopivat hyvin ilmastonmuutoksen kuvaan.

- Sää muuttuu yhä oikukkaammaksi. Voi olla kuivaa pitkään, kun taas sitten välillä tulee kaatamalla vettä vaikka koko kesän kuten viime kesänä nähtiin. Tämä oikukkuus sopii hyvin ilmastonmuutoksen kuvaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.