Mainos

Tutkija patistaa Vanhasta kuntauudistuksen johtoon

Kuntatutkijan mukaan uudistus ei nyt henkilöidy kehenkään. Tutkijan mielestä pääministeri Vanhasen olisi otettava ohjat käsiinsä.

Kuntatutkija vaatii pääministeri Matti Vanhasta ottamaan johtoonsa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. Vuosisadan uudistuksessa tarvitaan vahvaa poliittista johtajuutta, ja se on nyt hakusessa, sanoo kunnallispolitiikan professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta.

- Kuntauudistus ei henkilöidy kehenkään selvästi. Jonkun on astuttava johtoon ja se on mielestäni pääministeri. Hänen pitäisi kertoa aika pian, mitä tullaan tekemään, sanelee Haveri.

Toisaalta hän ei oikein usko nykyhallituksen kykyyn viedä läpi radikaalia linjauudistusta. Hallituspuolueista keskustan ja SDP:n perusnäkemykset kuntapolitiikasta ovat varsin erilaiset. Haverin mielestä on vaikea nähdä, että puolueet sopivat keskinäiset ristiriitansa ja pystyvät vahvaan yhteiseen kantaan.

Tutkija ihmettelee myös uudistuksen marssijärjestystä. Hän sanoo, että asiassa mennään latvasta puuhun. Ensin pitäisi keskustella palveluista ja siitä, mitkä ovat julkisen sektorin vastuut, mikä on kansalaisten oman aktiivisuuden varassa ja mikä ehkä järjestöille ja vapaaehtoissektorille kuuluvaa toimintaa.

Kolmesta esillä olleesta kuntauudistusmallista Haveri pitää luontevimpana peruskuntamallia. Sen ongelma on kuitenkin kaupunkiseutujen ulkopuolisten kuntien syrjäytyminen.

Kaikkein ongelmallisin malli on Haverin mielestä sosiaali- ja terveysministeriön esittämä palvelualuemalli. Se eriyttää palveluja tuottavat organisaatiot kauas kunnallisesta päätöksenteosta, jolloin ne karkaavat rahat nieleviksi automaateiksi, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.