Tutkija: Koulutus on tehnyt naisista yksinäisempiä

Yksin asuvat nuoret ovat monesti trendikkäästi sinkkuja. Kun ikää karttuu enemmän ja asuu edelleen yksin, saa helposti leiman vanhanapiikana tai -poikana. Yhteiskuntatieteiden tohtori Arja Mäkinen on väitellyt yksin elävistä naisista.

Arja Mäkisen mukaan yksin asuvilla on yhteiskunnassamme monia haasteita. Yksin asuva huolehtii kaikista kuluista itse sekä tietysti kantaa myös kaikesta vastuun yksin.

Mäkisen mukaan yhteiskunta suhtautuu yli 50-vuotiaisiin yksineläjiin kuin heitä ei olisikaan.

– Esimerkiksi eduskunnassa ei juurikaan säädetä lakeja, joissa huomioitaisiin yksin asuvat, Mäkinen kertoo.

Mäkinen myös arvelee, että kansanedustajille perheelliset ovat parempi kohderyhmä vaaliteemoissa.

Yksin eläminen omasta tahdosta?

Mäkisen mukaan yksin asuminen on joillekin ihmisille tietoinen valinta, mutta vain harvoille. Hän toteaa, että kyse on enemmänkin sattumasta tai tehdystä valinnasta.

Voi esimerkiksi olla, että mies on halunnut jäädä asumaan maaseudulle ja tehnyt sinne kotinsa, mutta samalle alueelle ei jääkään enää naisia.

Naisen kohdalla pitkä koulutus tai esimiesasema voi vaikeuttaa puolison löytämistä. Sekä miesten että naisten omaksumien ihanteiden mukaan miehen tulisi olla vaimoaan koulutetumpi.

– Nykyisin on enemmän korkeasti koulutettuja naisia kuin miehiä, joten ihanne ja todellisuus eivät kohtaa, Mäkinen tiivistää.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Kuvat: Arja Mäkisen albumi, Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja