Viidenkympin villitys on ohi – Nyt hullaantuvat kuusikymppiset!

Uudet ihastukset ja suhteet eivät ole enää nuorten pariskuntien etuoikeus. Viidenkympin villitys iskee nykyään viiveellä, ja Amorin nuolten tähtäimessä ovat tuolloin yli 60-vuotiaat.

Entisajan avioliitot saattoivat kestää siihen saakka, kunnes kuolema erotti. Salaisuus eliniän pituisiin suhteisiin on kaukana romanttisesta: ihmiset yksinkertaisesti kuolivat aiemmin. Ei siis ihme, että niin monet ehtivät nykyään toiselle kierrokselle.

– Tämän päivän parisuhteet kestävät pidempään, sillä elinikä on noussut ja ihmiset ovat entistä terveempiä, psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa toteaa.

Avioliiton ulkopuoliset, uudet ihastukset eivät hänen mielestään olekaan enää mikään nuorten juttu.

– Ikä saa tarkastelemaan elettyä elämää ja sitä, mitä on jäljellä. Tulee hätä, että on saatava vielä jotain tähän, Kiianmaa kuvailee.

Hän uskoo, että aika on ajanut viidenkympin villityksen ohi. Sen sijaan tänä päivänä ihmiset "hullaantuvat" kuudenkympin tienoilla.

– Muutama vuosikymmen sitten viidenkympin villitys tarkoitti sitä, että ikääntyvä mies takertui nuoruuteen ja löysi nuoren naisen. Nyt se on kuudenkympin villitys, jolloin haetaan uusia suhteita. Miehet hakevat nuoria naisia, naiset uusia miehiä.

Edeltävä, iso kasvukriisi käydään Kiianmaan mukaan jo 30–40-vuotiaana.

– Naiset kokevat usein, että aviomies ei vastaa enää toiveita. Kasvun myötä halutaan jotain muuta: ei enää isää lapsille, vaan miestä rinnalle.

Paraneeko vaihtamalla?

Ihmiset voivat vielä yli 60-vuotiainakin lähteä uuteen suhteeseen, mutta riskit ovat silloin isot, Kiianmaa muistuttaa.

– On tieto siitä, mitä menettää, jos suhde ei onnistu. Se on katastrofi.

Kiianmaa mainitsee, että yksinäisen vanhuuden lisäksi riskinä on menettää jo kertynyt omaisuus ja sukulaissuhteita.

Joskus sanonta "vaihtamalla paranee" on kuitenkin pitänyt paikkansa.

– Tapaan miehiä, joista vaihto on kannattanut. Sitten on myös miehiä, jotka eivät ymmärrä, mitä heille tapahtuu.

Kun kyse on hetken huumasta, pettymyksetkin ovat lähempänä.

– Tärkeää on tarkastella suhdetta pidemmällä aikavälillä. Kun katsoo 15 vuotta eteenpäin, se ei näytä samalta. Jotkut ovat toki onnellisia. Kyse on siitä, osataanko suhdetta hoitaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat