Miten välttyä yksinäisyydeltä? Asiantuntija kertoo

Yksin oleminen voi olla oma tietoinen valinta eikä se automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä. Yksinäisyys sen sijaan on ongelma, joka voi ilmetä perheelliselläkin ihmisellä.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Arja Mäkinen määrittelee yksinäisyyden niin, että ihminen kokee olevansa sekä yksinäinen että yhteisön ulkopuolella. Itsensä voi tuntea ulkopuoliseksi myös toisten ihmisten kanssa.

Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi muiden esitellessä ylpeänä lastenlastensa kuvia, jos itsellä ei ole lapsia.

– On myös muistettava, että jokaisen ihmisen tarpeet ja tuntemukset ovat yksilöllisiä. Toiset tarvitsevat enemmän sosiaalisia kontakteja kuin toiset, muistuttaa Mäkinen.

Estä yksinäisyyttä ajoissa

Mäkinen suosittelee satsaamaan ystävyyssuhteisiin. Työikäisten kannattaa pitää huolta työpaikan ulkopuolella olevista ihmissuhteista, jottei esimerkiksi eläkkeelle jäätäessä putoaisi tyhjänpäälle.

Itseään ei myöskään pidä unohtaa. Mäkisen mukaan esimerkiksi omaishoitajat saattavat kokea, etteivät he voi lähteä mihinkään, koska omainen tarvitsee heitä. Jopa lakisääteiset vapaapäivät saattavat jäädä omaishoitajilta käyttämättä.

– Eikä välttämättä tarvitse olla edes omaishoitaja. Esimerkiksi parisuhteessa elävä voi kokea puolison tarvitsevan kaiken vapaa-ajan ja karsia siksi kaikki muut suhteet. Nämä tilanteet voivat johtaa myöhemmin yksinäisyyteen, Mäkinen lisää.

Apua yksinäisyyteen

Yksinäisiä Mäkinen kehottaa ensisijaisesti lähtemään kotoa sellaiseen paikkaan, jossa tapaa muita ihmisiä.

Ihmiset ystävystyvät eri tavoin. Nopeasti ystävystyviä Mäkinen neuvoo osallistuaan vaikkapa erilaisiin tapahtumiin.

Hitaasti ystävyyssuhteita solmiville voi olla parempi mennä esimerkiksi kansalaisopiston kurssille. Kurssilla tapaa samat ryhmäläiset säännöllisesti ja pidemmän ajan.

Mäkinen muistuttaa, että toiminnan täytyy olla itselle mielekästä ja sellaista, jossa kokee olevansa hyvä. Ei kannata mennä väkisin sellaiselle kursseille, jota ei koe itselleen luontevaksi, vaikka sieltä yleisesti kuulisi saavansa uusia ystäviä.

Miten yksinäistä voi auttaa?

Mäkisen mukaan yksinäistä auttaa parhaiten pyytämällä hänet mukaansa lähtemään jonnekin. Yksin lähteminen voi olla suuri kynnys monelle yksinäiselle.

– Ja mieluiten paikan tulisi olla sellainen jossa on mahdollista tavata muita ihmisiä ja ystävystyä, kertoo Mäkinen

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat:Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja