Mainos

Turvapaikan hakijoille ilmestynyt yllättävän paljon kasvattilapsia

Suomen viranomaiset ovat huomanneet, että somalialaisilla turvapaikanhakijoilla on nykyään yllättävän paljon kasvattilapsia, joillakin jopa 8-10. Turvapaikanhakijoiden sukulaisuutta saa tutkia DNA-testien avulla, mutta miten todentaa kasvattilapsen ja muun perheen suhde.

- Meillähän on mahdollista DNA-testillä todistaa sukulaisuus perheidenyhdistämisessä, kun joku perheenjäsen on jo esimerkiksi saanut oleskeluluvan. Tämä lienee syy siihen, että näitä kasvattilapsia on alkanut enemmän tulla Suomeen, turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta toteaa.

Saman viraston maahanmuuttoyksikön johtaja Heikki Taskinen on huomannut saman asian.

- Kasvattilasten määrä on aika paljon lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Siihen on tietysti syynä myös Somalian tilanne, mikä ei ota rauhoittuakseen. Eli turvapaikanhakijoiden määrä Somaliasta on lisääntynyt ja samalla perhesiteen perusteella haettujen lupien määrä on lisääntynyt melkoisen paljon, vastaavassa määrässä, Taskinen kertoo.

Taskisen mukaan ainoa tapa selvittää lapsen ja muun perheen todellinen suhde on haastattelu.

- Jos pystytään osoittamaan, että huollossa on kasvattilapsia, niin normaalisti se lupa myönnetään. Mutta jokainen tapaus tutkitaan yksilöllisesti. Koska käytössä ei ole DNA-testiä, käytännössä ainoa tapa selvittää kasvattilapsi-asia on haastatteluilla, Taskinen sanoo.

Somaliassa ei ole järjestäytynyttä yhteiskuntaa vuosikausiin, joten esimerkiksi adoptiodokumentteja somaleilla ei ole.

Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan tarkennusta lainsäädäntöön.

- Nyt on tarkoitus määritellä, mitä kasvattilapsi tarkoittaa ja miten oleskelulupapäätöksessä käsitellään tätä asiaa, Esko Repo kertoo.

Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen syyskuun loppuun mennessä 4 200 ja määrä on kasvussa. Hakijoista 472 oli alaikäisiä. Viranomaiset arvioivat hakijoita olevan tänä vuonna ainakin 5 500. Eniten turvapaikanhakijoita tulee Irakista ja Somaliasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.