Turvallisuusryhmä vaatii Natosta vaihtoehtoa

Nato-option on oltava todellinen, vaatii turvallisuuspoliittinen seurantaryhmä.

Kansanedustaja Aulis Ranta-Muotion johtaman turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän mielestä Naton jäsenyyden tulee olla Suomen turvallisuuspolitiikan todellinen vaihtoehto tulevaisuudessakin. Ryhmä ei kuitenkaan esitä Suomen liittymistä Natoon.

Työryhmän pääministeri Matti Vanhaselle jättämän yksimielisen loppuraportin mukaan Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys edellyttäisi perusteellisen ja kokonaisvaltaisen selvityksen laatimista ja laajaa kansalaismielipiteen tukea päätöksenteon pohjaksi.

Yhteistyön jatkumista Naton kanssa pidetään raportissa tärkeänä. Tulevassa puolustusselonteossa tulisikin työryhmän mielestä arvioida, miten käytännönläheinen yhteistyö Naton kanssa voidaan turvata muuttuvissa oloissa.

Suomen kannalta on myös tärkeää, että EU:n itsenäistä toimintakykyä kehitetään niin, ettei se vaikuta kielteisesti Yhdysvaltojen kiinnostukseen Eurooppaa kohtaan tai heikennä Natoa ja sen kehittämistä tulevaisuudessa, raportissa todetaan.

Rauhanturvaamista joustavammaksi


Kesästä 2002 toimineen ryhmän mielestä selonteossa tulisi myös selvittää Suomen mahdollisuuksia osallistua EU:n omiin kriisinhallintaoperaatioihin erityisesti tapauksissa, joissa YK on kansallisiin intresseihin perustuen toimintakyvytön.

Nykyisen rauhanturvaamislain nojalla Suomen osallistuminen EU:n omiin rauhanturvatehtäviin on mahdollista vain YK:n tai Etyjin mandaatin perusteella. Työryhmän mielestä selonteossa tulisi pohtia mahdollista lainmuutoksen tarvetta kansallisen päätöksenteon osalta. Samoin olisi arvioitava myös rauhanturvalain voimankäyttövaltuuksia ja nopean päätöksentekovalmiuden mahdollistamista. Eduskunnan nykyinen toimivalta rauhanturvaoperaatioiden osalta on kuitenkin säilytettävä, työryhmä katsoo.

EU-yhteistyö Suomelle eduksi

Ranta-Muotio korosti raportin luovutustilaisuudessa EU:n kehittymistä entistä vahvemmaksi turvallisuuspoliittiseksi yhteisöksi. Hänen mukaansa unionin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittäminen on Suomen etujen mukaista ja vahvistaa myös maamme turvallisuutta.

Ranta-Muotio korosti uusien turvallisuusuhkien selvästi lisääntyneen, mutta huomautti, ettei perinteinen sotilaallinen uhkakaan ole kokonaan poistunut. Sen vuoksi kansallisen puolustuskyvyn säilyttäminen ja alueellinen puolustus ovat tulevaisuudessakin tärkeitä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.03.2004).

Lue myös:

    Uusimmat