Turvallisuusneuvosto sorvaa uuden Irak-lauselman

YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa tänään keskustelut uudesta Irakin tuomitsevasta päätöslauselmasta. Päätöslauselmatekstin ei kuitenkaan odoteta sisältävän mainintaa sotilaallisen iskun uhasta. Päätöslauselma valmistunee aikaisintaan torstaina.

Turvallisuusneuvosto tuomitsi jo viikonvaihteessa Irakin päätöksen YK:n asetarkastajien työn estämisestä. Neuvoston mukaan päätös rikkoo räikeästi YK:n aiempia päätöslauselmia. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton puolestaan antoi eilen ymmärtää olevansa valmis myös sotilaallisiin toimiin. Clintonin mukaan kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia. Puolustusministeri William Cohen on matkustanut keskustelemaan kriisistä Eurooppaan ja Lähi-itään.

Toistaiseksi kaikki turvallisuusneuvoston jäsenet ovat olleet yksimielisiä Irakin tuoreimman päätöksen tuomitsemisessa. Pysyvistä jäsenistä Kiina, Venäjä ja Ranska ovat kuitenkin aiemmin suhtautuneet kielteisesti Irakin sotilaalliseen painostamiseen.

Butler: Tarkastustyö pysähdyksissä

YK:n asetarkastusryhmän johtajan Richard Butlerin mukaan YK:n asiantuntijat Irakissa eivät pysty enää antamaan takuita siitä, ettei Irak jatka aseistautumistaan. Hänen mukaansa Irakin lauantainen päätös kieltäytyä yhteistyöstä asetarkastajien kanssa merkitsee sekä aseidenriisunta- että valvontatehtävien täydellistä pysähdystä.

Butler huomautti turvallisuusneuvostolle lähettämässään kirjeessä, että Irakin lauantainen päätös on jatkoa Irakin elokuiselle päätökselle keskeyttää asetarkastukset.
-Irakin elokuun 5. ja lokakuun 31. päivinä tekemien päätösten vuoksi turvallisuusneuvoston on mahdotonta toteuttaa aseriisunta- ja valvontavelvollisuuksiaan sekä oikeuksiaan, Butler sanoi kirjeessään turvallisuusneuvostolle.

YK on huolissaan siitä, että Irak saattaa tauon aikana käynnistää uudelleen kemiallisten ja biologisten aseiden ohjelmansa. Toistaiseksi kaikki 120 YK:n asiantuntijaa Irakissa pysyvät asemissaan, mutta Butlerin mukaan asiaa pitää harkita uudelleen, ellei Irak peru päätöstään lähitulevaisuudessa. Tarkastajien toiminta on rajoitettu tarkastuskohteisiin asennettujen valvontakameroiden huoltamiseen.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat