Turvallisuusneuvosto pohtii Myanmarin tilannetta

YK:n valmistella oleva päätöslauselma on hyväksyttävä yksimielisesti turvallisuusneuvostossa. Kiina ja Venäjä estivät viime tammikuussa neuvostoa hyväksymästä silloista lauselmaa. Sotilasjuntta on vetänyt sotilaat pois Yangonin kaduilta.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna käsittelemään lausuntoluonnosta, jossa tuomittaisiin Myanmarin rauhanomaisten mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen. Myanmarin sotilasjunttaa kehotetaan luonnoksessa lopettamaan sortotoimet ja vapauttamaan pidätetyt sekä kaikki poliittiset vangit mukaanlukien oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Lausuntoluonnos on Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan laatima, ja se annettiin turvallisuusneuvoston 15 jäsenen pohdittavaksi perjantaina. YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari oli sitä ennen selostanut viimeviiikkoista Myanmarin-vierailuaan.

Päinvastoin kuin YK:n päätöslauselmat, nyt valmisteilla oleva lausunto on hyväksyttävä yksimielisesti. Lausunto ei ole laillisesti sitova, mutta se olisi voimakas viesti Myanmarin sotilasjuntalle.

Etukäteen arvellaan, että lausunnon sanamuotoja on lievennettävä, jotta Myanmarin vahva tukija Kiina hyväksyisi sen. Myös Venäjän ja mahdollisesti Indonesian uumoillaan karsastavan voimakassanaista tekstiä.

Viime tammikuussa Kiina ja Venäjä estivät vetollaan turvallisuusneuvostoa hyväksymästä päätöslauselmaa, jossa vaadittiin kaikkien poliittisten vankien vapauttamista sekä Myanmarin armeijan harjoittaman seksuaalisen väkivallan lopettamista.

Suu Kyi neuvottelee, jos ehtoja ei aseteta

Gambari tähdensi perjantaina, että YK:n turvallisuusneuvoston yhtenäisyys on avain saada Myanmarin johto liikahtamaan kohti rauhanomaista, demokraattista ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa Myanmaria.

Gambari kertoi keskusteluistaan Suu Kyin kanssa, että tämä on "hyvin innokas" todelliseen vuoropuheluun Myanmarin johdon kanssa, jos neuvotteluille ei aseteta ehtoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin YK-edustaja Yvonne Terlingen vetosi turvallisuusneuvostoon, jotta se ilmaisisi syvän huolensa jatkuvista ihmisoikeusrikoksista ja kehottaisi Myanmarin hallitusta ryhtymään heti konkreettisiin toimiin ihmisoikeuksien suojelemiseksi.

Myanmarin juntta on vetänyt sotilaat pois maan suurimman kaupungin Yangonin keskustasta.

Mielenosoituksiin osallistuneiden pidätykset ovat kuitenkin jatkuneet. Paikallisten viestimien mukaan 78 ihmistä on pidätetty kuulusteluja varten. Toisaalta valtion lehdistö kertoo, että yli puolet Yangonin alueella pidätetyistä 2171 ihmisestä on vapautettu. Muiden kaupunkien pidätettyjen ja vapautettujen määriä ei kerrottu.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat