Turvallisuusalalta suorat sanat viimeaikaisiin tapahtumiin: "Valitettavasti alalle on päätynyt sopimattomia henkilöitä"

Turvallisuusalan henkilöstön voimankäyttö taas otsikoissa: Miksi voimaa käytetään liikaa? 8:44
Katso video! Turvallisuusalan asiantuntijalta täystyrmäys viimeaikaisista tapahtumista

Turvallisuusalan yritykset ovat olleet kohujen keskellä viime aikoina.

Lauantaina Securitaksen vartijoiden kiinniottama nainen menehtyi kiinniottotilanteessa kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. MTV Uutisille puhuneiden silminnäkijöiden mukaan tilanteessa käytettiin liiallista voimankäyttöä.

Myös Avarn Security on ollut kohun keskellä tapauksissa, joissa vartijoita epäillään useista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudulla.

MTV Uutiset Live tavoitti Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottajan Sami Kymäläisen kommentoimaan viimeaikaisia tilanteita.

Kymäläinen ei vielä tässä vaiheessa voinut ottaa kantaa Espoon Isossa Omenassa tapahtuneeseen tragediaan.

– Tähän yksittäistapaukseen on mahdotonta ottaa vielä tässä vaiheessa kantaa, koska tutkinta on aivan kesken ja tässä on erilaisia näkemyksiä esitetty tapahtumien kulusta, Kymäläinen sanoo.

"Pitää pyrkiä lievimmän haitan periaateeseen"

Kymäläisen mukaan yleisellä tasolla vartijoiden tulisi arvioida voimankäyttöä tilanteissa monilla tavoilla.

– Voimankäyttötilanteissa käytettäviä keinoja tulee arvioida toimenpiteen kohteena olevan henkilön iän, sukupuolen, fyysisen koon, sekä voimakeinojen tarpeellisuuden mukaan ja aina pitää pyrkiä lievimmän haitan periaatteeseen, Kymäläinen sanoo.

Lievimmän haitan periaatteella tarkoitetaan, että voimakeinoja käyttävä pyrkii haluttuun lopputulokseen niin, että se aiheuttaa mahdollisimman pientä haittaa toimenpiteen kohteena olevalle henkilölle.

Kymäläinen muistuttaa, että ulkopuolisen silmin esimerkiksi käsirautoihin laittaminen saattaa näyttää hyvinkin hurjalta toimenpiteeltä.

Luvan peruutuksen kriteereissä eroja

Kymäläinen kehottaa silminnäkijöitä soittamaan hätänumeroon, mikäli he todistavat kiinniottotilannetta, jossa heidän mielestään on liiallista voimankäyttöä.

Yleisellä tasolla hän tuomitsee tiukasti viimeaikaiset turvallisuusalaan liittyneet tapaukset ja ottaa kantaa muun muassa pääkaupunkiseudun juna-asemilla tapahtuneisiin tutkinnassa oleviin tilanteisiin.

– Asemilla on tapahtunut aivan pöyristyttävää toimintaa. On erinomaista, että siihen on päästy kiinni ja toivon että kyseiset henkilöt eivät enää koskaan tule työskentelemään turvallisuusalalla, hän sanoo

Kymäläinen kertoo, että poliisi tarkistaa turva-alalle hakevien taustat ja testaa soveltuvuuden.

Turvallisuusalan ammattiliitto on kuitenkin kiinnittänyt huomioita siihen, että järjestyksenvalvojien ja vartijoiden lupia perutaan eri kriteerein eri alueilla ja se tuottaa Kymiläisen mukaan haasteita valtakunnallisesti.

Kymäläinen myöntää, että vartijoiksi on päätynyt myös alalle soveltumattomia henkilöitä.

– Valitettavasti alalle on päätynyt sopimattomia henkilöitä. Varmasti lisätään sisäistä valvontaa yrityksissä ja toivottavasti myös alan koulutuksissa aletaan kiinnittää huomiota näihin asioihin, hän arvioi mahdollisia toimenpiteitä.

– Yksi vaihtoehto voisi olla, että alalle vaadittaisiin ammattitutkinnon suorittamista. Näkisin, että koulutuksen kautta voitaisiin parantaa yleistä tilannetta.

MTV Uutiset haastatteli Ison Omenan tapauksen silminnäkijää. Katso haastattelu alla olevalta videolta!

MTV Isossa Omenassa: Miia Autero näki, kun vartijat ottivat naisen kiinni – pian naista jo elvytettiin 6:31

9.1.2023 kello 8.57: Korjattu Sami Kymäläisen puheenjohtajasta tiedottajaksi. 


Lue myös:

    Uusimmat