Nöyryytysväkivallasta epäiltyjä järjestyksenvalvojia jo yhdeksän, pahoinpitelyjä 24 – vyyhti saattaa paisua edelleen

MTV kysyi, onko kansalaisten turvallisuuden tunne horjunut – järjestyksenvalvojat vangittiin epäiltyinä pahoinpitelyistä 7:09
Video: Näin kansalaiset kommentoivat vartijakohun vaikutusta turvallisuudentunteeseensa.

Järjestyksenvalvojien tekemäksi epäilty pahoinpitelyvyyhti pääkaupunkiseudulla paisuu. Tällä hetkellä Itä-Uudenmaan poliisi epäilee, että järjestyksenvalvojat ovat syyllistyneet yhteensä 24 pahoinpitelyyn.

– Olemme suorittaneet laite-etsintöjä ja siinä yhteydessä esiin on tullut uusia tapaksia, joista on kirjattu uusia rikosilmoituksia, kertoo tutkinnanjohtaja Paavo Ritari.

– Materiaali on huolestuttavaa, sillä ylilyöntejä on useita ja joukossa on vakavia tekoja.

Ritari kertoo, että poliisilla on hallussaan erittäin suuri määrä materiaalia. 

– Kestää jonkin aikaa, ennen kuin kaikki tämä materiaali on saatu käytyä läpi. Kaikkihan materiaali ei ole rikollista, Ritari muistuttaa.

Poliisi on pidättänyt työaikana tehdyistä pahoinpitelyistä epäiltyinä kolme uutta henkilöä. He kaikki ovat 1990-luvulla syntyneitä miehiä ja työskennelleet samassa yrityksessä kuin aiemmin kiinniotetut epäillyt.

– Entuudestaan meillä on kuusi epäiltyä, joista viisi on edelleen vangittuina. Näiden kolmen uuden pidätetyn osalta vangitsemisharkinta on kesken.

Poliisin hallussa todella paljon materiaalia

Poliisi kertoo, että pahoinpitelyjä todistavat videoiden olemassaolo helpottaa todella paljon vyyhdin tutkintaa. Osa videomateriaalista on peräisin järjestyksenvalvojien itselleen hankkimista bodycameista eli vartalokameroista.

– Laite-etsinnöissä olemme käynee läpi erilaisia keskusteluita, joiden perusteella olemme pystyneet yhdistelemään palikoita ja tilaamaan valvontakameramateriaalia, Ritari kertoo tutkinnan etenemisestä.

Poliisi selvittää edelleen järjestyksenvalvojien käyttämien vartalokameroiden laillisuutta. Ritari ei halua toistaiseksi kommentoida, kuinka monen henkilön poliisi uskoo käyttäneen itse hankittua bodycamia työaikanaan.

Poliisi on varovainen arvioissaan, voiko vyyhti paisua vielä entuudestaan. 

– Meillä on todella paljon hallussamme materiaalia, jota emme ole vielä ehtineet käydä läpi, Ritari tyytyy toteamaan.

Moni kysymys yhä auki

Poliisi on saanut suuren määrän yhteydenottoja liittyen nyt tutkinnassa olevaan vyyhtiin. Myös osaan epäillyistä pahoinpitelyistä on löytynyt asianomistaja eli uhri joko itse ilmoittautuneena tai poliisin toimesta.

– Edelleen kaipaamme kipeästi asianomistajien ilmoittautumisia. Uhrit ovat olleet tämän hetkisen käsitykseni mukaan miehiä, mutta siihen en osaa sanoa mitään, onko tekoja kohdistettu johonkin tiettyyn uhrityyppiin, Ritari sanoo.

– Näitäkin asioita yhä selvitellään.

Pahoinpitelyjen motiivia poliisi ei toistaiseksi kommentoi.

– Siitä on erilaisia tulkintoja.

Selvityksen alla on myös se, tiesikö rikosksista epäiltyjen järjestyksenvalvojien työnantaja yrityksessä ilmeisen laajasti vallitsevasta toimintakulttuurista.

– Tähän en pysty vastaamaan mitään niin kauan, kuin materiaali on kokonaan käyty läpi, Ritari toteaa.

Tutkinnanjohtaja Paavo Ritari pitää käsissään olevaa pahoinpitelykokonaisuutta yhteiskunnallisesti merkittävänä tapauksena. 

– Itse lähden siitä, että järjestyksenvalvojien pitäisi lähtökohtaisesti  turvata kansalaisten oikeuksia ja koskemattomuutta ja luoda hyvinvointia. On erittäin ikävä katsoa tapahtumia nyt tästä näkökulmasta,  Ritari toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat