Rikostoimittajilta ei heru sympatiaa väkivaltaisille järjestyksenvalvojille: "Joutavat kokonaan veks"

Rikostoimittajat: Järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhdin karut detaljit 10:41
Katso koko Rikostoimittajat-keskustelu yltä.

Huomenta Suomen Rikostoimittajat-keskustelussa ruodittiin keskiviikkona turvayhtiö Avarnin järjestyksenvalvojien rajuja väkivaltarikossyytteitä. Rikostoimittajien mukaan kohtuullisen pieni joukko lokaa koko turva-alan mainetta.

Yhteensä 15 Avarn Securityn järjestyksenvalvojaa syytetään pääkaupunkiseudulla tapahtuneista väkivaltarikoksista. Asiaa puidaan parhaillaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynnin myötä julki tulleista syytteistä sekä poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että useissa tilanteissa järjestyksenvalvojat näyttävät tehneen täysin perustelematonta väkivaltaa ihmisille, jotka sattuivat syystä tai toisesta valikoitumaan uhriksi. 

Asia selviää muun muassa järjestyksenvalvojien itsensä kuvaamilta bodycam-videoilta, joilla esimerkiksi rusikoidaan kävelykyvyttömäksi 15-vuotias poika tai potkitaan hississä suomen tai englannin kieltä taitamatonta ulkomaalaismiestä. 

– Näistä paistaa läpi rikollinen, aivan käsittämätön toiminta, kommentoi MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen Huomenta Suomessa. 

Lehtisen mukaan oikeusjutun yhteydessä on käynyt ilmi myös se, että järjestyksenvalvojat vaikuttavat nimenomaisesti hakeutuneen konfliktitilanteisiin kohdehenkilöiden kanssa.

– Tätä voi ihmetellä edelleen, kun videoita on tullut enemmän julki, että miten ihmeessä tuollainen joukkio on pystynyt pesiytymään tuohon firmaan. Missä on ollut valvonta, missä on ollut moraalisen toiminnan rajat ja lait? hän jatkaa.

Luottamus viranomaisiin liiankin kovaa? 

Rikostoimittaja Rebekka Härkönen kiinnittää huomiota siihen, että joissain järjestyksenvalvojien videoille kuvaamissa väkivaltatilanteissa paikalla on ollut myös sivullisia.

He eivät ole kuitenkaan ymmärtäneet puuttua järjestyksenvalvojien väkivaltaiseen käytökseen. 

Rikostoimittajat pohtivat, että osin taustalla voi olla suomalaisten kova luotto julkista valtaa käyttäviin.

– Voitaisiin mekin kiinnittää enemmän huomiota siihen mitä viranomainen tekee. Se ei ole aina välttämättä oikein, Härkönen huomauttaa.

Pekka Lehtinen muistuttaa, että suurin osa turvallisuusalan ammattilaisista toimii lähtökohtaisesti oikein ja lakien mukaisesti. Ylilyönteihin syyllistyneille ei ole alalla sijaa, sillä he pilaavat muiden maineen.

– Aivan oikein, että tuollainen joukkio joutaa kokonaan veks tuolta alalta. Se (joukko) maalaa alaa laajemmin vaikka kyse on tietenkin kohtuullisen pienestä joukosta, Lehtinen tilittää.

Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta. 

Rikostoimittajat keskustelivat ohjelmassa myös Helsingin Pikku Huopalahdessa tapahtuneesta joukkopahoinpitelystä, josta syytetään somalialaismiesten joukkoa sekä Mikkelin vanhussurmasta, josta annetaan huomenna hovioikeuden tuomio.

Lue myös:

    Uusimmat