Poliisin voimankäyttöä tutkinut oikeustieteen tohtori: Isossa Omenassa kuollutta naista pidettiin tarpeettoman pitkään "hankalassa asennossa"

Professori analysoi Ison Omenan traagisen kiinniottotilanteen tapahtumia 3:30
Video näyttää Ison Omenan voimankäyttötilanteen – oikeustieteen tohtori arvioi tapauksen poikkeuksellisuutta

Poliisi jatkaa Espoossa sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan lauantaisen kuolemantapauksen tutkintaa.

Kauppakeskuksessa työskennelleiden vartijoiden toiminnan seurauksena kuoli 35-vuotias nainen. Tapaus herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua vartijoiden voimankäytöstä.

Voimankäyttötilanne sai alkunsa, kun espoolaisnaista oltiin poistamassa kauppakeskuksen tiloista.

Oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander on nähnyt silminnäkijöiden kuvaamia videoita Ison Omenan tilanteesta.

Poliisin voimankäyttöä vuosina 2014–15 tutkinut Rikander toteaa näkemiensä videoiden perusteella, että vartijat ovat pitäneet kohdehenkilöä maassa hankalassa asennossa varsin pitkään.

– Tyypillisesti tämmöisessä tilanteessa raudoituksen jälkeen henkilö voidaan nostaa istumaan tai laittaa kyljelleen, jolloin hänen on helpompi hengittää ja häntä on mahdollista puhuttaa, Rikander sanoo.

Rikanderin mukaan tapahtumakulun lopputulos kuvastaa sitä, että vartijoiden voimankäyttö oli liiallista.

Rikander kertoo yhden näkemänsä videon perusteella kohdehenkilön maanneen kuusi minuuttia maassa liikkumattomana.

– Kaikki neljä raajaa ovat vartijoiden hallinnassa. Kyllä minun silmissäni tarpeettoman pitkään pidetään tuollaisessa hankalassa asennossa.

Tärkein voimankäyttökeino on puhe

Rikander kertoo, että voimankäyttötilanteessa toiminnan on oltava suunnitelmallista ja ennalta arvattavaan lopputulokseen johtavaa, minkä lisäksi jonkun pitää johtaa tilannetta. Hän kuvailee voimankäytön olevan asteellista. Ensimmäisen keinon tulisi aina olla puhe.

Puhumalla henkilölle voidaan koko ajan kertoa, mitä seuraavaksi tehdään ja minkälaista toimintaa henkilöltä odotetaan.

– Puheen yksi funktio on se, että rauhoitetaan tilannetta ja myös seurataan henkilön tajunnan tilaa.

Ison Omenan tilanteessa mukana olleiden henkilöiden mahdollisesti tuottamaa puhetta ei ole kuultavissa julkisuudessa nähdyillä videoilla.

Katso tästä koko Rikanderin haastattelu sekä voimankäyttöopettajan esimerkit siitä, millainen voimankyttö on hyväksyttyä.

Video näyttää Ison Omenan kiinniottotilannetta – professori arvioi, kuinka poikkeuksellinen tapaus on 22:38

Uutista päivitetty kello 18.45: Lisätty maininta, että voimankäyttötilanne sai alkunsa, kun vartijat olivat poistamassa espoolaisnaista ostoskeskuksesta. Aiemmin uutisessa kerrottiin, että voimankäyttötilanteeseen johtaneista tapahtumista ei ole kerrottu julkisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat