Mainos

Turvakotien asiakasmäärät kasvussa – osa paikoista ylikuormitettu

Turvakodeista apua hakevien määrän ennakoidaan kasvavan.

Ensi- ja turvakotien liitto arvioi, että vuoden alussa voimaan tullut rahoitusmuutos helpottaa avun hakemista. Palvelu on nyt asiakkaille täysin ilmaista. Aiemmin palvelu on ollut kiinni kuntien rahoituksesta.  
– Nyt kunnat eivät voi enää periä asiakkailta asiakasmaksuja eivätkä määrittää, kuinka kauan asiakas saa turvakodissa olla, sanoo liiton toimitusjohtaja Riitta Särkelä.  

Särkelä toivoo valtiolta lisää rahaa turvakotien toimintaan, jotta asiakaspaikkoja ja turvakotiverkostoa saataisiin lisättyä. Tällä hetkellä osa turvakodeista on jatkuvasti täynnä. Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa perhepaikat ovat ylikuormitettuja. Niissä ei ole voitu tarjota aina turvakotipaikkaa kaikille, vaan on jouduttu ohjaamaan apua tarvitsevia muualle.  

Myös Itä- ja Pohjois-Suomessa turvakoteja on liian vähän ja etäisyydet niihin voivat olla pitkiä.   
– Valtio on myöntänyt tälle vuodelle yhteensä 11,8 miljoonaa euroa turvakotitoimintaan. Sillä pystytään turvaamaan nykyinen toiminta, mutta ei lisäämään paikkojen määrää. Jatkossa tarvittaisiin vähintään 14 miljoonaa euroa vuosittain, toteaa Särkelä.

 Suomessa on parikymmentä turvakotia, joista 12 on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä. Niissä on yhteensä noin 120 perhepaikkaa.

 Viime vuonna liki 2200 ihmistä haki apua liiton jäsenyhdistysten ylläpitämistä turvakodeista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja