Turussa huolestuttava koronakäänne: Tehohoidossa enemmän potilaita kuin koko pandemian aikana – "Olemme rokottamattomien panttivankeina"

Infektiolääkärin epätoivoinen vetoomus koronarokotusten puolesta:"Hetken näytti hyvältä ja melkein juhlittiin, mutta nyt laivan pohja vuotaa" 1:40
Katso myös infektiolääkärin epätoivoinen vetoomus koronarokotusten puolesta: "Hetken näytti hyvältä"

Koronavirusta sairastavia potilaita on tehohoidossa Varsinais-Suomessa nyt enemmän kuin koko pandemian aikana tähän asti. Tehohoidetuista potilaista 90 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää tartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Etenkin sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle.

Turun yliopistollisessa keskussairaalan (Tyksin) teho-osastolla on hoidettava kuusi ja vuodeosastoilla kahdeksan koronatautia sairastavaa potilasta.

Potilasmäärän edelleen kasvaminen uhkaa vaativien tehohoitoa edellyttävien leikkausten siirtämistä.

– Aiemmin tällä viikolla seitsemän potilasta oli tämän pandemiasyksyn suurin koronapotilaiden määrä teho-osastollamme. Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksan, joudumme rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia, sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo Tyksin tiedotteessa.

Tyksiin voi tulla potilaita myös Satakunnasta, sillä Satasairaalan teho-osasto on täynnä. Tyksistä puolestaan siirrettiin yksi potilas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin tehohoitoon.

"Olemme rokottamattomien panttivankeina"

Sairaalahoitoon joutuvat ovat useimmiten rokottamattomia.

– Tehohoitoon joutuneista 90 prosenttia on rokottamattomia. Ylipäätään sairaalahoitoon joutuneista 81 prosenttia on rokottamattomia. Sen lisäksi 12 prosenttia sairaalahoitoon joutuneista on saanut vain yhden rokoteannoksen, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Tyksin mukaan vain riittävällä rokotuskattavuudella saadaan tauti pysäytettyä.

– Pelkona on, että emme saa epidemiaa sammutetuksi koko talven aikana, ja voimme joutua palaamaan rajoitusten aikaan. Olemme tällä hetkellä ikään kuin rokottamattomien panttivankeina, Rintala lisää.

Lue myös:

    Uusimmat