Turussa huolestuttava tilanne: Sydän- ja syöpäleikkauksia joudutaan rajoittamaan, jos koronapotilaita joutuu vielä teholle

Pitääkö Suomessakin havaitusta Delta plus -koronamuunnoksesta huolestua? THL:n Nohynek:"Variantti tarttuu 10–15 prosenttia herkemmin" 5:04
Video: Pitääkö Suomessakin havaitusta Delta plus -koronamuunnoksesta huolestua? "Tarttuu 10–15 prosenttia herkemmin"

Varsinais-Suomessa koronan aiheuttama sairaalakuormitus on huolestuttavalla tasolla, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Tällä hetkellä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on 18 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos tehohoidossa olevien määrä vielä kasvaa, Tyksissä joudutaan rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia.

Sairaanhoitopiirin mukaan kyseisille potilaille täytyy varata tilaa leikkausten jälkeen teho-osastolla. Lisäksi tarvitaan tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille tai tapaturmapotilaille.

Sairaalakuormitus on kasvanut, vaikka ilmaantuvuus on pysynyt samana viime viikkoon nähden. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Varsinais-Suomessa nyt 110.

– Vaikka ilmaantuvuusluku ja tapausmäärät eivät näytä huonontuneen, niin sairaalahoidon tarve on kasvanut ja meidän täytyy kaikin tavoin yrittää välttää taudin leviämistä yhteiskunnassa ja siten ihmisten joutumista sairaalaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Lue myös: 

Sairaanhoitopiiri kehottaa myös rokotettuja käyttämään edelleen maskia julkisissa sisätiloissa. Lisäksi se muistuttaa ihmisiä sairastamaan kotona, vaikka olisi rokotettukin.

Lisäksi Pietilä toivoo, että ihmiset ottaisivat koronarokotteen. Varsinais-Suomessa 79,8 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta.

Alueella on kuitenkin vielä noin 48 000 rokottamatonta yli 12-vuotiasta.

– Kovasti toivon, että he vielä ottaisivat rokotteen. Korona jää todennäköisesti pyörimään yhteiskuntaamme moneksi vuodeksi, eikä sairaalakuormitus vähene, jos rokottamattomien määrä pysyy nykyisellä tasolla. Samalla haluaisin myös kiittää niitä noin 378 000 varsinaissuomalaista, jotka ovat rokotteen jo ottaneet, Pietilä sanoo.

Lisäksi alueen koordinaatioryhmä esitti näkemyksen, että korona pitäisi lisätä tartuntatautilakiin. 

Tämä tarkoittaisi sitä, että työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla, joka työskentelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, olisi oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Tämä koskee sellaisia työntekijöitä tai opiskelijoita, jotka hoitavat lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat