Mikä, kenelle ja missä? Tällainen on Suomen koronapassi

2:43
Katso videolta, millainen on Suomessa käyttöön tuleva koronapassi ja miten sitä käytetään.

Suomi saa nyt oman paljon puhutun koronapassinsa. Tämä siitä tulee tietää.

Koronapassi on puhuttanut Suomessa viime keväästä saakka, ja se otetaan Suomessa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Markus Lohen mukaan käyttöön lauantaina.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun yökerhoissa voi juhlia aamuun asti jo tänä lauantaina. Juhlinnan jatkaminen on mahdollista esimerkiksi ravintoloissa, jotka vaativat asiakkailtaan koronapassin. Jos ravintola ei vaadi passeja asiakkailta, voimassa olevat rajoitukset säilyvät voimassa. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä ja puoltaa digitaalisen koronapassin käyttöönottoa ja maahantulorajoitusten jatkamista. Alla kerromme koronapassista sen, mitä siitä tulee tietää.

Mikä koronapassi on?

Koronapassi eli EU:n digitaalinen koronatodistus osoittaa sen, että koronapassin haltija on ottanut koronarokotteen tai sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Se näyttää myös uusimman koronatestituloksen.

EU:n koronatodistusta eli koronapassia näytetään esimerkiksi sisäänpääsyn yhteydessä eri tilaisuuksissa tai tapahtumissa. 

Miksi koronapassi halutaan käyttöön Suomessa?

Koronapassin käyttöönottoa on valmisteltu Suomessa, jotta yleisötapahtumia voisi järjestää ja tietyt tilat voisi pitää auki siitä huolimatta, että viranomainen asettanut rajoituksia koronatilanteen takia. 

Erilaisten tilojen toimijat ja tapahtumajärjestäjät voisivat edellyttää asiakkailta ja tapahtumaan osallistujilta koronapassin näyttöä silloin, kun rajoituksia on voimassa. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi yleisömääriä ja aukioloaikoja koskevat rajoitukset. 

Mistä koronapassin saa?

Koronapassin eli EU:n koronatodistuksen saa kansalaisten verkkopalvelusta Omakannasta. Tarvittaessa todistus on mahdollista saada myös paperisena versiona terveydenhuollon eri toimipaikoista.

Missä koronapassia käytetään?

Tapahtumanjärjestäjä tai tilan omistaja voi edellyttää koronapassia asiakkailta ja osallistujilta muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla, uimahalleissa, museoissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa.

Koronapassin edellyttäminen on vapaaehtoista, ja se on vaihtoehto koville rajoituksille.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että koronapassi otetaan jo ensimmäisenä päivänä lauantaina käyttöön suurimmassa osassa rajoitusten piirissä olevia yökerhoja, joissa on jo valmiiksi järjestyksenvalvoja ovella.

– Tällöin koronapassi on helppo tarkastaa samalla, kun esimerkiksi ikärajaa valvotaan. Sen sijaan pienemmissä pubeissa tai ravintoloissa, joissa on muutenkin vähän henkilökuntaa, koronapassin tarkastaminen on vaikeampaa, sillä se vaatii lisähenkilökuntaa. Voi olla, että näissä tilanteissa koronapassia ei saada käyttöön vielä tänä viikonloppuna, Lappi sanoo.

Miten koronapassia käytetään?

Tapahtuman järjestäjä tai tilan omistaja lukee asiakkaan tai tapahtumaan osallistujan QR-koodin lataamallaan Koronatodistuksen lukija -mobiilisovelluksella, joka on maksuton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä. 

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja sovellukseen.

Kuka voi saada koronapassin?

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Hallitus taas esitti, että koronapassia voisi pyytää kaikilta yli 12-vuotiailta. Valiokunta haluaa ikärajan nostamisella turvata lasten oikeuden osallistua vapaa-ajan toimintaan.

Kuinka kauan koronapassi on käytössä?

Koronapassi on näillä näkymin käytössä vain joulukuun loppuun eli alle kaksi ja puoli kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja