Kanta-Hämeen sairaaloiden koronatilanne huonontunut nopeasti, monet sairastuneista saaneet jo rokotuksen – "Jos meillä ei olisi rokotteita, olisimme todellisissa vaikeuksissa"

6:40
Katso video: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri kertoo nopeasti pahentuneesta sairaaloiden tartuntatilanteesta

Koronavirustilanne Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on huonontunut nopeasti. Viikonlopun aikana sairaanhoitopiirin yksiöiden osastoilla todettiin yhteensä 12 uutta tartuntaa. Ilman rokotteita tilanne olisi vielä paljon pahempi, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri.

Hämeenlinnassa sijaitsevan Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoepidemiaan liittyviä uusia tartuntoja on todettu kuusi. Riihimäen terveyskeskuksen vuodeosastolla on todettu niin ikään kuusi uutta tartuntaa.

Sairaanhoitopiiri on tilanteen seurauksena tehostanut koronatestausta entisestään.

– Käytännössä kaikki osastoille tulevat potilaat testataan, myös sellaiset potilaat, joilla ei ole altistustietoja ja infektion oireita, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Vuodeosastoja kiinni, leikkauksia lykätty

Sairaanhoitopiirissä on suljettu vuodeosastoja ja kiireettömiä leikkauksia peruttu. Osastoja on kiinni kaikkiaan kuusi, kaksi keskussairaalassa Hämeenlinnassa ja yhteensä neljä alueen terveyskeskussairaaloisa. 

– Leikkauksia joudutaan perumaan, koska emme saa jatkohoitopaikkoja, sillä karanteenit vaivaavat myös terveyskeskuksia. 

Monet ovat oireettomia

Leskisen mukaan monilla tartunnansaaneilla ei ole oireita.

– Olemme tilanteessa, jossa oireettomien potilaiden ja henkilökunnan kautta on tullut tartuntoja tilanteissa, joissa koronan hoito ei ole ollut lähtökohta ja nimenomaan muu hoito. Tätä halutaan nyt välttää. Emme kestä enää enempää lisähäiriöitä, Leskinen sanoo.

Tartunnan saaneissa on sekä potilaita että hoitohenkilökuntaan kuuluvia. Suurin osa sairastuneista on Leskisen mukaan hyvässä kunnossa.

– Suuri osa sairastuneista potilaista on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Monilla oireet ovat joko hyvin lieviä tai heillä ei ole koronaan liittyviä ollenkaan, vaan tartunnat ovat selvinneet seulonnan yhteydessä. Ilman muuta on selvää, että rokote auttaa siinä, että heistä iso osa ei varmaankaan saa vakavaa tautimuotoa.

Yksittäiset potilaat ovat saaneet myös vakavan tautimuodon rokoteannoksesta huolimatta.

– Kyllä tämä ensimmäisenkin rokotuksen jälkeenkin aiheutta pienelle osalle vakavaa taudinkuvaa. 

Rokotteet ovat kuitenkin helpottaneet tilannetta huomattavasti. 

– Jos meillä ei olisi rokotteita, olisimme todellisissa vaikeuksissa. Tämä heijastuisi nopeasti tehohoitoon. Tällä hetkellä niin ei ole. Siitäkin huolimatta, että meillä on potilaita, jotka ovat vakavasti sairaita ja heidän immuunipuolustuksensa on alentunut pysyvästikin, suurin osa heistäkin vielä tässä tilanteessa voi ihan hyvin ja koronaan liittyviä oireita on vähän.

Luultavasti brittivarianttia

Nyt kerrotut tartunnat ovat luultavasti pääosin koronaviruksen brittivarianttia.

Yhdellä sairaanhoitopiirin potilaalla on Intian virusmuunnoksen tartunta, mutta hän ei liity kuvattuihin tartuntaketjuihin. Koronaviruksen "alkuperäistä" niin sanottua villimuotoa ei ole enää tavattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja