Turussa anestesialääkäreiden joukkoero

Turun yliopistollinen keskussairaala joutuu supistamaan rajusti toimintaansa, mikäli nukutuslääkäreiden irtisanoutumiset eivät peruunnu. Eilen ja tänään on irtisanoutunut 21 nukutuslääkäriä ja aikaisemmin kesällä kuusi. Syyksi on ilmoitettu liian suuri työmäärä ja jälkeenjäänyt palkka.

Yksi irtisanoutuneista lääkäreistä, Erkki Kentala kertoo, että anestesialääkäreille on muutaman vuoden sisällä tullut pikkuhiljaa lisää työvelvotteita. Uutta väkeä ei ole kuitenkaan saatu eikä virkoja ole lisätty.

TYKSin nukutuslääkäreiden palkasta ja uusista lisäviroista neuvoteltiin tänään. Neuvotteluja vauhditti se, että vajaasta neljästäkymmestä nukutuslääkäristä 27 on irtisanoutunut, vaikka osapuolten välillä oli suunnitelma asioiden korjaamisesta kolmen vuoden aikana.

Sairaanhoitopiirin johtaja Leo Mikkola pelkää, että muut erikoisryhmät seuraavat nukutuslääkäreiden taktiikkaa. -Anestesialääkäreiden voimakas esiintulo oli minulle epämiellyttävä yllätys, koska tilanteen korjaamista on jo valmisteltu, sanoo Mikkola. Hän pitää lähes varmana, että myös muut lääkärit alkavat vaatia lisää palkkaa ja virkoja samalla tavalla.

Mikkolan mukaan lääkäreiden vaatimukset ovat kuitenkin oikeutettuja. -Ne ovat oikeutettuja siihen määrään asti, kun voidaan nähdä, että lääkäreiden palkka on Turussa 1 000-2 000 markkaa pienempi kkuin vastaavassa työssä muissa yliopistosairaaloissa, kertoo Mikkola.

TYKSissä on nyt 37 nukutuslääkäriä ja muutama sijainen eli irtisanoutumisten jälkeen sairaalaan jäisi vain kymmenkunta alan erikoislääkäriä. Ylilääkäri Matti Salon mukaan tämä merkitsee käytännössä sitä, ettei TYKSissä pystytä huolehtimaan edes päivystysleikkauksista. -Karkeasti arvioiden pystymme sijoittamaan ympärivuorokautisesti vain yhden anestesialääkärin koko sairaalaa varten ja toisen teholle, kertoo Salo. Neuvottelut lisäviroista ja palkankorotuksista jatkuvat huomenna ja ratkaisua odotetaan alkuviikolla.

Soininvaara tuomitsee irtisanoutumiset

Osmo Soininvaara

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara paheksuu turkulaislääkärien joukkoirtisanoutumista. Hänen mielestään se on lähes työnantajan kiristämistä. -Tämmöiset joukkoirtisanoutumiset ovat työtaistelutoimenpiteitä ja ne kuuluvat sitten työnantajajärjestöjen kommentoitaviksi. Minä pidän kuitenkin erittäin valitettavana tämmöistä tapausta, koska taistelutoimenpidehän kohdistuu itseasiassa potilaita vastaan ja heidän asemansa voi muodostua todella hälyttäväksi, sanoo Soininvaara.

Soininvaara haluaa lisätä erityisesti sellaisten erikoislääkärien koulutusta, joiden palkat ovat julkisella sektorilla selvästi huonommat kuin yksityisessä terveydenhuollossa. Hän kannattaa myös erilaisten lisäpalkka- ja lisätyöjärjestelyjen kehittämistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat