KUVAT: Turkin presidentin 1 000 huoneen palatsista nousi kohu

Turkissa on kohistu viime ajat Ankaran liepeille kohonneesta uudesta presidentinpalatsista. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin uudessa virkatalossa on 1000 huonetta.  

Kokonaisuus päihittää koossa Ranskan kuninkaiden Versailles'n, samoin Moskovan Kremlin. Washingtonin Valkoisen talon kopioita mahtuisi uuteen palatsiin yli 30.  

Palatsikompleksin pinta-ala on 200 000 neliömetriä. Suunnittelijat ovat saaneet innoitusta keskiajalla hallinneen Seldzhuk-dynastian ja sen jälkeen valtaan päässeiden ottomaanien arkkitehtuurista.  

Ak Sarayksi kutsuttu palatsi ei ole täysin valmis, mutta presidentti Erdogan on järjestänyt siellä jo virallisia tilaisuuksia.  Paavi Franciscuksen odotetaan majoittuvan sinne ensimmäisenä vieraana, kun hän vierailee kuun lopulla Turkissa.  

Palatsiin liittyvä arvostelun aalto nousi Turkissa viime viikolla huippuunsa, kun maan valtiovarainministeri kertoi kulujen nousevan ensi vuoden loppuuun mennessä noin 1,4 miljardiin Turkin liiraan eli lähes 500 miljoonaan euroon. Hinta on miltei kaksinkertaistunut aiemmin ilmoitetusta.  

Vertailua Ceausescuun  

Erdoganin vastustajat ovat ehtineet jo verrata virkataloa Romanian kommunistiajan viimeisen diktaattorin Nicolae Ceausescun suuruudenhulluun palatsihankkeeseen. He muistuttavat, että kommunistijohtaja syöstiin vallasta ja ammuttiin, ennen kuin rakennus tuli valmiiksi.  

Erdogan itse on puolustanut palatsia "taideteokseksi". Hän on myös tähdentänyt, että kyse ei ole hänen henkilökohtaisesta omaisuudestaan.  

Tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista näkee hankkeessa ilmentymän Erdoganin ja islamilaisen AK-puolueen pyrkimyksistä tehdä Turkista suurvalta.  

- Nimi Ak Saray eli Valkoinen palatsi viittaa puolueeseen, mutta on myös samanlainen kuin Valkoinen talo Washingtonissa. Alaranta kommentoi STT:lle.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja