Turkin johto ja armeija vakuuttavat sovinnonhalua

Turkin hallitus ja armeija vakuuttivat tänään selvittävänsä vallankaappausepäilyistä puhjenneen kriisin. Kaappausaikeista on epäilty armeijaa, ja kymmeniä korkea-arvoisia upseereita on pidätetty.

Presidentti Abdullah Gül ja pääministeri tapasivat armeijan esikuntapäällikön Ilker Basbugin. Pääministeri Recep Tayyip Erdogan kehui keskusteluiden sujuneen hyvin. Myös Gül sanoi, että ongelmat ratkaistaan perustuslaillista tietä.

Armeijan epäillään suunnitelleen vallankaappausta vuonna 2003. Jo parikymmentä upseeria on saanut syytteen kaappauksen suunnittelusta, ja pidätettyjä on kaikkiaan 50. Osa on päässyt vapaaksi kuulustelujen jälkeen.

Torstaina syyttäjät kuulustelivat neljää eläkkeellä olevaa kenraalia Istanbulissa. Kuulusteltavina olivat muun muassa ilmavoimien ja laivaston entiset komentajat.

Kansalaiset seuraavat tutkintaa hämmentyneinä.

- Olemme sokissa siitä, etteivät kenraalit olekaan niin koskemattomuuden suojaamia kuin he kuvittelivat olevansa, sanoi pakolliseen asepalvelukseen menossa oleva Mehmet Sirdik, 20.

Armeija karsastaa valtapuoluetta

Armeijan ja hallituksen välit ovat olleet vaikeat siitä lähtien, kun maltillinen islamistipuolue AKP nousi valtaan vuonna 2002.

Armeija vannoo maallisen perustuslain nimiin. Moni upseeri karsastaa AKP-puoluetta, jonka juuret ovat aikanaan kielletyssä islamistipuolueessa.

Armeijalla on Turkissa paljon poliittista valtaa, ja sotilaat ovat tehneet useita vallankaappauksia. Armeijan nykyjohto vakuuttaa kuitenkin, että kaappausten aika on ohi, ja kaappausepäilyt on kiistetty tiukasti.

Syyttäjien mukaan salaliittolaiset suunnittelivat muun muassa moskeijoiden räjäyttämistä, millä olisi tähdätty hallituksen eroon johtavaan sekasortoon.

Hallituksen ja armeijan välit kiristyivät myös viime vuonna, kun syyttäjät epäilivät jo tuolloin laajaa joukkoa pyrkimyksestä suistaa AKP vallasta. Epäiltyjen joukossa oli silloinkin upseereita.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat