Mainos

Tupo-pöydässä muhii uusi kriisi

Metalliliitto vaatii kaikkia aloja mukaan tupo-sopimukseen. Valtiovarainministeri puolestaan kiirehtii neuvotteluja, jos veroratkaisut halutaan mukaan tupoon.

SAK:lainen Metalliliitto on hermostunut työnantajia edustavan metsäteollisuuden irtiottoon tupo-pöydästä.

Paperiteollisuus kertoi eilen käyvänsa omat liittoneuvottelunsa. Metallityöväen liiton mukaan metsäteollisuuden rintamakarkuruus voi vaarantaa jopa koko tupo-sopimuksen synnyn.

Puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa vaatii nyt Elinkeinoelämän keskusliittoa selvittämään järjestöjen todelliset tupo-halut. Metallin mielestä uuden työantajajärjestön rivit ovat pahasti sekaisin, EK kuitenkin kiistää epäilyn.

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola epäilee puolestaan, että metsäteollisuuden toimilla on ollut yksi tarkoitus jo pitkään. Tämä tarkoitus on hänen mielestään keskitetyn ratkaisun kaataminen.

Työnantajat eivät ainakaan virallisesti usko vastapuolen liittojen lähtevän ulos mahdollisesta tupo-sopimuksesta paperiteollisuuden vanavedessä. SAK:n puolella ollaan varpaillaan.

Neuvottelut Etelärannassa kuitenkin jatkuvat. Tänään pitäisi runtata paljon asioita eteenpäin, jotta huomenna palkansaajat voivat iskeä pöytää palkankorotusvaatimuksensa.

Kalliomäki: Verokevennykset mahdollisia

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki kiirehtii tupo-neuvotteluja.

Kalliomäen mukaan ensi maanantai on ehdoton takaraja, jos hallituksen veroratkaisut halutaan osaksi tupoa. Eduskunta puolestaan täsmensi tänään, että sen on saatava verolait viimeistään ensi viikon perjantaina, jotta ensi vuoden talousarvio voidaan käsitellä ennen joulua.

Kuinka suuriin veroratkaisuihin hallitus on valmis, sitä Kalliomäki ei kertonut. Hän lupasi kuitenkin hallituksen olevan tarvittaessa valmis huomattaviinkin verokevennyksiin, jos jos työmarkkinaratkaisu on sellainen, jonka kautta syntyisi lisää kasvupotentiaalia.

Veronalennuksien painotusta ministeri hahmottelee pienituloisiin ja toisaalta veroasteikon kannustavuutta kaipaaviin osiin. Ensi vuoden budjetti on Kalliomäen mukaan rakennettu kuitenkin sitenniin, että sillä tullaan toimeen myös sellaisena.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.