Tuomitulle kambodzhalaiselle viisumi Suomeen

Suomi on myöntänyt viisumin kamboszhalaiselle poliisipäällikölle, joka on Kambodzhassa tuomittu poissaolevana 18 vuodeksi vankeuteen. Kambodzhan ulkoministeri on kertonut olevansa tyrmistynyt Suomen tavasta toimia asiassa.

Suomi on päättänyt myöntää viisumin murhasta tuomitulle entiselle kambodzhalaiselle poliisipäällikölle. Viisumia ei ole kuitenkaan vielä leimattu, huomautti Suomen Malesian-suurlähettiläs Lauri Korpinen.

Korpisen mukaan viisumi koskee vain Suomea eikä Heng Peo ole saamassa vielä poliittista turvapaikkaa. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet avunpyyntönsä hänen puolestaan muun muassa Suomelle.

- Hänelle voidaan myöntää rajoitettu viisumi eli se koskee vain Suomea eikä muita EU-maita, Korpinen huomautti STT:n puhelinhaastattelussa.

Heng Peo on parhaillaan Malesiassa pidätettynä luvattomasta maahantulosta. Suomen alustava viisumipäätös lisää hänen mahdollisuuksiaan välttää palautus Kambodzhaan.

Heng Peo ei voi lähteä Kuala Lumpurista, ennen kuin oikeudenkäynti on päättynyt. Myös viisumi saadaan valmiiksi vasta oikeudenkäynnin jälkeen.

- Se riippuu oikeudenkäynnin aikataulusta Malesiassa. Meillä ei ole tietoa siitä, millainen aikataulu siellä on. Suomen suurlähetystö ei ole tässä oikeusprosessissa millään tavalla mukana, Korpinen sanoi.

Kambodzhalainen tuomioistuin on tuominnut Heng Peon poissaolevana 18 vuodeksi vankeuteen. Tuomion mukaan Heng Peo oli ollut järjestämässä kambodzhalaisen tuomarin murhaa keväällä 2003.

"Syvästi tyrmistynyt"

Heng Peo on Kambodzhan pääkaupungin Phnom Penhin entinen poliisipäällikkö. Hän pakeni maasta heinäkuussa 2004. Hänet etsintäkuulutettiin pian sen jälkeen useista murhista ja sieppauksista. Heng Peo on kertonut, että hänet lavastettiin syylliseksi. Viisumin saanti Suomeen lisää huomattavasti hänen mahdollisuuksiaan välttää palautus Kambodzhaan.

Kambodzhan ulkoministeri lähetti uutistoimisto AP:n mukaan poikkeuksellisen kiivassävyisen kirjeen ulkoministeri Erkki Tuomiojalle. Hor Namhong ilmoitti maansa seuranneen tapauksen käsittelyä "syvästi tyrmistyneenä".

- Tämä on toinen kerta, kun maanne on tarjonnut suojaa kambodzhalaiselle rikolliselle, hän ihmetteli tiedotustilaisuudessa Phnom Penhissä.

Ministeri viittasi Sok Yoeuniin, joka pääsi Suomeen 2004. Sok Yoeun oli kambodzhalainen oppositiopoliitikko, joka oli saanut YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä pakolaisstatuksen 1999. Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International oli vedonnut Sok Yoeunin puolesta.

- Kambodzhan vankiloissa on nykyisin paljon rikollisia. Olisimme tyytyväisiä, jos voimme toimittaa heidät kaikki Suomeen, Hor Namhong ivasi kirjeessään Tuomiojalle.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat